Tranen van Maria

Tranen van Maria

ZUTPHEN - Ter gelegenheid van het 100-jarig kiesrecht voor vrouwen in Nederland presenteert sopraan Johannette Zomer rond Internationale Vrouwendag de multidisciplinaire voorstelling Tranen van Maria. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de basis van dit initiatief en wordt aangevuld met Sefardische en Arabische liederen, Middeleeuwse lofzangen, beeldprojecties en dans. De voorstelling staat in het teken van de verbindende rol van vrouwen. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Françoise Atlan (Sefardische zang) en Farida Mohammed Ali (Maqam zang) mee. Tranen van Maria is op zaterdag 9 maart te zien in Buitensociëteit te Zutphen. Aanvang 20.00 uur. Voorafgaand geeft musicoloog en journalist Huib Ramaer om 19.00 uur een lezing.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht verwierven. Voor sopraan Johannette Zomer was dit de aanleiding om het project 'Tranen van Maria' te ontwikkelen: een concert door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden.
Naast het Stabat Mater wordt de mystieke kant van de vrouw belicht met enkele liederen van één van de eerste vrouwelijke componisten ooit: Hildegard von Bingen en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook klinken er Cantigas de Santa Maria: lofliederen uit een van de grootste verzamelingen van eenstemmige liederen uit de Westerse Middeleeuwse literatuur; een specialiteit van zowel de Franse zangeres Françoise Atlan als Johannette. De Canadese danseres Heather Ware laat op delen uit een Cellosuite van Bach een prachtige passende dans zien. Zij wordt begeleid door de Syrische celliste Karoun Baghboudarian. Met de talentklas van CaDanZ uit Zutphen diept Heather het thema nog verder uit. Tranen van Maria is een productie van de Zomer Academie Zutphen.

Over de uitvoerenden
Behalve Johannette Zomer en Cécile van de Sant (mezzosopraan) treedt zangeres Farida Mohammed Ali op. Zij is vanuit Irak waar ze enorm beroemd was naar Nederland gevlucht. Françoise Atlan is een Franse zangeres met Joods Andalusische achtergrond; een cultuur die ook bol staat van diaspora's en lijden. Celliste Karoen Baghboudarian komt uit Syrië en woont sinds een paar jaar met man en kind in Groningen. De Canadese Heather Ware is sinds 2003 één van de gezichtsbepalende dansers van het Nederlandse gezelschap LeineRoebana. Naast de talentklas van CaDanZ uit Zuthpen werken ook mee het Tulipa Consort en het Stabat Mater vrouwenprojectkoor onder leiding van Maria van Nieukerken. De regie is in handen van Marleen Prins.

De lezing op zaterdag 9 maart begint om 19:00 uur, waarna de voorstelling om 20:00 uur begint in de Oostenberg Buitensociëteit Zutphen.


Kaartverkoop via Hanzehof.nl