Zutphense wethouders leveren salaris in

ZUTPHEN - Vier Zutphens wethouders uit het Zutphens college krijgen binnenkort tien procent minder salaris. Deze duit in het zakje van de gemeentekas levert structureel 40 duizend euro per jaar op. Met deze maatregel willen de wethouders bijdragen aan de bezuinigingen waar de gemeente de komende jaren voor staat.

Door Alize Hillebrink

"We vinden het logisch dat we zelf ook iets bijdragen aan de bezuinigingen," zeggen de wethouders. Daarom leveren de wethouders tien procent in van hun salaris. Hiertoe zal hun aanstelling van 1,0 fte worden aangepast naar 0,9 fte per wethouder. Dat is van 36 uur naar 32,4 uur per week.

Ontslag wethouders
Omdat salarissen voor wethouders vastliggen moeten de wethouders worden herbenoemd. Formeel kan dit pas als er een vacature is en die is er niet. De huidige wethouders moeten daarom formeel ontslag te nemen. Door de wethouders kort voor de gemeenteraadsvergadering ontslag te laten nemen en door de wethouders dezelfde raadsvergadering hun benoeming te laten aanvaarden, ontstaat er een naadloze overgang.

Voor 2019 zal deze maatregel een besparing opleveren van circa 26 duizend euro.


Vrijwilligers gezocht om monumenten open te stellen

ZUTPHEN - Zo'n 20.000 mensen bezochten afgelopen jaar de Burgerzaal. Deze is vanaf april een aantal dagen per week geopend en zowel inwoners als toeristen kijken graag binnen. Ook wordt dit jaar de Wijnhuistoren geopend voor publiek. Stichting Gilde Zutphen zoekt hiervoor monumenten- en torengidsen.

Zutphen is rijk aan prachtige monumenten. De gemeente dan ook graag de binnenkant van deze monumenten laten zien. Hiervoor werkt het Erfgoedcentrum Zutphen samen met het Gilde Zutphen. Vrijwilligers van het Gilde bemensen de Burgerzaal wanneer deze open is voor publiek en gaat dit ook doen in de Wijnhuistoren. Vanaf april is deze toren, net als de Burgerzaal, wekelijks van donderdag tot en met zondag, van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Overigens is de Burgerzaal ook in maart geopend, maar dan vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur.


Lees verder op pagina 3