Denken aan Denkstof

Denken aan Denkstof

In het Genietcafé aan het Oude Bornhof loop ik Joris van Ooijen tegen het lijf. In mijn ogen een beetje de Denker des Vaderlands, maar dan op lokaal niveau. Ik zie hem als een mix van filosoof en creatief denker, als de man van het goede gesprek. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar we zijn wel oprecht in elkaars meningen geïnteresseerd. Vanuit deze filosofie probeert Joris met zijn stichting Denkstof de stad Zutphen meer kleur en diepgang te geven. En daar is hij al heel wat jaren mee bezig.

We ploffen neer in een paar oude fauteuils, twee kopjes koffie worden voor ons op tafel geplaatst. Het is de eerste keer dat we elkaar tegenkomen. Maar we volgen elkaar al jaren, dat gaat gemakkelijk in de digitale maatschappij en dat is dan misschien ook wel het directe gevaar. Met al die sociale media en snelle communicatie verdwijnt de diepgang. En juist daar wil de stichting Denkstof een bijdrage aan leveren. Denkstof organiseert en faciliteert de onderzoekende dialoog. Want een goed gesprek is een weg naar verkenning van perspectieven. En dan ontstaan nieuwe denkpaden en onverwachte mogelijkheden. Dat vind ik nu écht bij Zutphen passen. Als er ergens in alle rust diepgaande gesprekken kunnen worden gevoerd is dat wel in onze stad. Dat prachtige historische decor krijg je er gratis bij.

Joris vertelt mij over het project Denkvoer. De avonden starten met een boeiende lezing. Daarna volgt een eenvoudig maar smaakvol maal en tussentijds wisselen de deelnemers van gedachten over de inhoud van de lezing. Tenslotte schuift de spreker aan om de twee meest prangende vragen persoonlijk te beantwoorden. Maar Denkstof was ook de partij achter 'De Correspondent in Zutphen', een serie lezingen over het toen nog nieuwe journalistieke medium De Correspondent. En Denkstof haalde de laatste jaren heel wat andere bekende sprekers naar de stad.

Dat was toen, maar binnenkort staan er weer interessante bijeenkomsten op het programma. Op 31 maart komt Paul van Tongeren, emeritushoogleraar Wijsgerige Ethiek aan de Radboud Universiteit naar Zutphen om te praten over 'deugden-ethiek'. Hoe geven we invulling aan normen en waarden? Het klinkt allemaal zo makkelijk. Het is een heerlijk onderwerp om eens over van gedachten te wisselen. En vanaf april gaat op zondagmiddag Vertel! van start. Deelnemers vertellen in 12 minuten een verhaal dat ze graag met anderen willen delen. Lokatie, de prachtige Marspoortgalerij in Zutphen.

De koffie is op, we nemen afscheid. Op de terugweg naar Warnsveld denk ik nog even over onze ontmoeting na. De bijeenkomsten van Denkstof trekken geen massa's mensen, maar ze zijn o zo belangrijk voor de diepgang in de stad. Laat ik daar maar eens een verhaal over schrijven.