Irene van Zwienen. Foto: PR
Irene van Zwienen. Foto: PR Foto:

'De post partumperiode was een geschenk aan ons gezin'

De periode waarin er een kind in je buik groeit, geboren wordt en er een nieuwe gezinssamenstelling ontstaat, is een van de meest bijzondere in het leven. Irene van Zwienen beleeft die periode nu voor de derde keer. Twee maanden geleden kreeg ze haar eerste zoon en ze koos ervoor om haar kraamperiode heel bewust in te gaan. Omdat ze graag de regie in handen wilden houden, schakelden Irene en haar man tijdens haar eerste zwangerschap een holistische verloskundige in. Zij werd de 'gezinsverloskundige' en ondersteunde alle drie de bevallingen.

Bij hun eerste dochter ging de aandacht vooral naar de geboorte en hoe ze die wilden inrichten. Ze maakten er een bevalplan voor. Het werd een prachtige geboorte. Terugkijkend ziet Irene dat het lastig was in te schatten hoe het na de bevalling zou gaan. Zoals gebruikelijk in Nederland kwam er een kraamverzorgende en was ze na die kraamweek zelf alweer druk bezig.

Bij de geboorte van haar tweede dochter wist Irene beter wat haar te wachten zou kunnen staan. Nu keek ze veel meer naar zichzelf en hoe zij haar lichaam nog meer kon ondersteunen tijdens de geboorte, door middel van ademhaling, mindset en het creëren van een rustige sfeer. Bij haar derde kind ging haar aandacht ook naar de periode na de geboorte en naar wat ze het beste kon doen voor haarzelf, haar kindje en het hele gezin om er een zachte en krachtige landing van te maken.

"Daar wordt niet veel over gesproken. Je hebt de kraamweken en je ziet het dan wel. Maar er gebeurt zoveel in het lichaam. Mentaal, emotioneel en spiritueel, op alle lagen ben je bezig met herstel. Niet iedereen ziet dat omdat het zich grotendeels vanbinnen afspeelt. De meeste nieuwe moeders vinden deze tijd dan ook wel tegenvallen. Ik dacht: ik heb er straks drie, ik voel mij nog jong en wil nog van alles doen en ik wil hier vooral vitaler en krachtiger uitkomen. Dus ik wilde echt gaan voor dat herstel, voor mezelf maar ook voor mijn gezin. Ik heb een dochter van vijf en een dochter van twee, die nog veel getild moet worden en 's nachts nog een luier draagt. En er is de baby, voor wie ik er ook echt wil zijn."

Irene 's tweede dochter werd op een boerderij geboren waar het zelfs voor haar te stil en afgezonderd was en ze voor zichzelf een nieuwe plek schetste, met rust en ruimte, groen en een krachtig netwerk. Ze verhuisden naar Zutphen waar ze haar eigen tribe creëerde. "Ik vind het hier zo fijn. Gelijk al, toen we hier kwamen. Mensen die er voor je zijn, je willen helpen en steunen. We woonden hier pas een paar maanden toen ik zwanger werd. Een tribe creëren voor de postpartumperiode vond ik heel spannend. Net als bij de meeste mensen vind ik hulp vragen niet makkelijk en ben ik geneigd veel zelf te doen. In verschillende Facebookgroepen deelde ik dat ik mijn kraamweek 40 dagen wilde laten duren en ik hier support bij kon gebruiken. Er kwamen gelijk veel reacties op. Mensen helpen graag.

Tijdens de postpartumtijd werden allerlei dingen verzorgd en geregeld door vele mensen om Irene heen, zoals familie, vrienden en dus ook de vrouwen uit haar netwerk en buren. Zo werd er regelmatig voor haar gekookt, werden boodschappen gehaald, de kinderen naar school gebracht en weer opgehaald en was er soms iemand om op ze te passen of gewoon lekker met hen te spelen. "Het was heel leuk dat mensen zelf kookten, je voelt je daardoor echt gedragen. Het gaf ons hele gezin een warm gevoel. Elke week kwam er een postpartum doula, voor praktische dingen maar vooral om op alle lagen ondersteuning te bieden aan mij als nieuwe moeder, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Ze was er om te luisteren waar nodig, maakte herstellende kruidenbaden en masseerde. Ook kookte zij een aantal keren heerlijke gerechten die erg goed voor het herstel van kraamvrouwen zijn. Er wordt wel gezegd dat als je die zes weken echt neemt en dus goed zorgt voor je herstel, dat je daar later in je leven en ook bij de overgang, profijt van hebt en dat je na die tijd krachtiger en vitaler bent dan daarvoor. Je zou tijdens de postpartumperiode minder vatbaar zijn voor kwaaltjes en kracht opbouwen voor later. Echt een tijd die transformerend kan zijn."

De postpartumperiode duurde zes weken, maar werd een weekje verlengd met de vakantieweek die er direct op volgde. Die zes weken komen overeen met de kraamtijd van de Bijbelse Maria die deze met een reinigingsoffer in de tempel afsloot, 40 dagen na de geboorte van Jezus op 2 februari, Maria-Lichtmis. In de eerste twee weken bleef Irene boven met haar zoon. Haar man had drie weken verlof en was grotendeels met hun dochters beneden. Er kwam wel bezoek, maar vooral voor ondersteuning. Irene herstelde snel en voelt zich nu klaar voor het 'normale' leven. "Deze periode werkt echt door. Ik merk het aan de rust in mijn hele gezin, mijn dochters zijn relaxed, mijn zoontje rustig. Het lijkt misschien iets nieuws, maar het is juist iets wat vroeger heel normaal was en nu nog is in bepaalde gebieden, zoals Zuid-Amerika. Je hebt echt de ruimte om fysiek, mentaal en emotioneel te herstellen, jezelf opnieuw te leren kennen en een band met je kind op te bouwen."

"Vrouwen die dit ook willen doen, raad ik aan dingen niet te laten wachten. De periode vliegt voorbij, maar je hebt maar één keer deze zwangerschap, je hebt maar één keer deze tijd. Sta stil bij een aantal vragen. Wat ga je doen? Wie ga je vragen? Wat is nu belangrijk? Maak die tijd ook echt belangrijk. Ik heb twee kinderen groot zien worden, maar in de afgelopen weken heb ik mijn zoon wel vier keer zien veranderen. Ik had alle tijd om dat waar te nemen. Je geeft jezelf zes weken om te zijn. Ik sta nu vol in het leven en zíe het leven ook veel meer, het vliegt minder voorbij, ook al zit ik nu midden in de 'tropenjaren'. Mijn waarnemingsvermogen is krachtiger geworden. Dat neem je mee voor je rest van je leven."

Op zaterdag 16 maart is Irene van 10.00 tot 11.00 uur aanwezig in het Genietcafé om informatie, advies en tips te geven over de postpartum periode voor wie dat wil. Je bent dan van harte welkom met je vragen.