Er ging een record aantal van 1230 deelnemers van start tijdens de 32ste editie van de Kastelenloop in Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Er ging een record aantal van 1230 deelnemers van start tijdens de 32ste editie van de Kastelenloop in Vorden. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

'Pacers' primeur voor Achtkastelenloop

Hazen begeleiden recordaantal deelnemers naar betere tijden

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Een record en een primeur zondag bij de 32ste editie van de Achtkastelenloop van de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport. Het record betrof het aantal hardlopers: 1230 in totaal. De primeur gold de inzet van pacers, ook wel hazen genoemd. Deze gangmakers dienen als tempobegeleider van recreatieve hardlopers, die daarmee hun tijden kunnen verbeteren. De deelnemers waren er blij mee.

Een bevoorradingstruck van biergigant Grolsch wurmt zich op de Wiersserbroekweg ter hoogte van een van de verversingsposten op het 21 en dertig kilometer lange parcours door de hardloopmenigte. De chauffeur kwam op deze carnavalszondag nietsvermoedend op het parcours van de 32ste Achtkastelenloop terecht. "Ik moet een café in Westendorp bevoorraden en mijn Tom-Tom stuurde mij vanaf Lochem naar deze plattelandsweg", zegt de chauffeur verontschuldigend. Wel bleef hij vervolgens keurig achter een grote groep hardlopers die door een 'pacer werden begeleid.
Bij steeds meer hardloopwedstrijden wordt gebruik gemaakt van pacers, en het fenomeen was nu ook bij nieuw bij de Achtkastelenloop. Met dank aan de Vordense marathonloper David Klein (40) die de mogelijkheid aandroeg bij Hanzesport. "Pacer is de Engelse uitdrukking voor 'gangmaker'. In het Nederlands wordt de 'pacer' ook vaak haas genoemd", zegt wedstrijdleider Jan Rood van het dit jaar vijftig jaar bestaande Hanzesport. Wat doen 'pacers' precies? Jan Rood: "Ze worden ingezet om de wedstrijd sneller te maken. Aanvankelijk werden pacers louter gebruikt voor topatleten, maar tegenwoordig maken organisaties van loopevenementen ook steeds vaker gebruik van hazen. Niet zozeer om een snelle eindtijd voor de winnaar te realiseren, maar veel meer als tempobegeleider van recreatieve hardlopers."
Pacers zijn doorgaans ervaren lopers met ruime wedstrijdervaring. Zij voelen het tempo en de wedstrijdafstand goed aan en zijn daardoor in staat om heel gelijkmatig van start naar finish te lopen. "Op die manier voorkom je tijdens de wedstrijd het jojo-effect. Bij onervaren lopers ontbreekt meestal het juiste tempogevoel en daardoor gebeurt het nogal eens dat de loopsnelheid in het begin te hoog is met als gevolg dat men te vroeg de man met de hamer tegenkomt. Een te hoog tempo in het eerste deel van de wedstrijd gaat meestal gepaard met een aanzienlijke terugval van de snelheid in het tweede deel. De kilometertijden lopen dan enorm op waardoor de tijdwinst van het begin aan het eind van de strijd volledig is verdwenen. De eindtijd kan zelfs slechter zijn dan wanneer de loper langzamer was begonnen", verklaart Rood het nut van de 'pacers'.

Bij de Vordense Achtkastelenloop waren de ruim twintig pacers/begeleiders over de afstand van dertig kilometer herkenbaar aan ballonnen die zij droegen. Op hun ballonnen stonden de streeftijden die verdeeld waren over zeven groepen, variërend van 2.05 tot 3.00 uur. "Het experiment krijgt wat ons betreft volgend jaar een vervolg. Het werd door de deelnemers als zeer positief ervaren", zei Jan Rood na afloop. Ook nieuw was dat het traject over tien kilometer door de organisatie op de meter nauwkeurig was geijkt op die afstand. "Mede daarom heeft de Koninklijk Nederlandse Atletiek Unie deze afstand officieel gecertificeerd", zo liet de vaste commentator van dienst van Anton Kruiderink van Hanzesport weten. "Start en finish zijn daarom bij sporthal 't Jebbink enkele tientallen meters verplaatst en we hebben de route bij Urtica de Vijfsprong aan de Galgengoorweg iets aangepast."

De afstand over tien kilometer werd bij de mannen overtuigend gewonnen door Jordy Kloet (26) uit Doetinchem. Kloet die deel uitmaakt van het Top Team van atletiekvereniging ARGO uit Doetinchem overbrugde de afstand in een tijd van 33.34 minuten. "Het was een pittige loop mede omdat we op een deel van het parcours bij de voetbalvelden de wind 'op kop' hadden", aldus de winnaar na afloop. De snelste vrouw op deze afstand was Suzanne Broxterman uit Wageningen met een tijd van 39.21 minuten. De 21 kilometer werd bij de mannen een prooi voor Mark Muller uit Deventer in een tijd van 1.19.26 uur. Bij de vrouwen won Loes Eders uit Zutphen deze afstand in 1.37.45 minuten. De dertig kilometer werd bij de mannen gewonnen door Jorn Jansman uit Hellendoorn in een tijd van 1.46.46 uur. Bij de vrouwen was Ellen Venekamp uit Utrecht de snelste over deze afstand in 2.17.39 uur. Na afloop kregen alle deelnemers een bosje narcissen. De 32ste editie van de Achtkastelenloop werd ook dit jaar weer mede mogelijk gemaakt door medewerking van onder meer sporthal 't Jebbink, EHBO Vorden en Scouting David G. Alford Vorden.

Alle uitslagen zijn te vinden op onderstaande website.


www.uitslagen.nl


De 'pacers' waren te herkennen aan de ballonnen die ze droegen. Foto: Jan Hendriksen,