Gerdien Verschoor. Foto: Merlijn Doomernik
Gerdien Verschoor. Foto: Merlijn Doomernik

Zutphense Gerdien Verschoor over haar nieuwe Rembrandt-boek

ZUTPHEN - De Zutphense schrijfster Gerdien Verschoor zal woensdag 20 maart van 20.00 tot 21.30 uur in de Hanzehof vertellen over haar nieuwe Rembrandt-boek.

In 1641 schilderde Rembrandt Het meisje en De geleerde, twee beeltenissen, respectievelijk van een jong meisje en een oude man. In de 18de eeuw kwamen ze in handen van de Poolse adellijke familie Lanckoronska. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog raakten ze op drift. Iedereen dacht dat ze verloren waren gegaan. Maar vijf jaar na de val van de Muur schenkt de Poolse gravin Karolina Lanckoronska een grote collectie kunstwerken aan het Koninklijk Paleis in Warschau, waaronder de twee schilderijen van Rembrandt. Gerdien Verschoor schetst het fascinerende verhaal van de omzwervingen van de twee schilderijen en vervlecht dat met het levensverhaal van de gravin.

Gerdien Verschoor (1963) is kunsthistoricus en auteur van de romans 'De draad en de vliegende naald' en 'De kop van Oskar Wronski'. Tot voor kort combineerde ze haar schrijverschap met haar baan als directeur van het internationale conservatorennetwerk CODART. Daarvoor werkte ze als cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Warschau. Kunst, literatuur en de geschiedenis van Midden-Europa zijn haar belangrijkste inspiratiebronnen. Vaak speelt in haar werk de Tweede Wereldoorlog een rol van betekenis. Op 1 juli begint zij aan haar nieuwe baan als directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Toegangskaarten 10 euro bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Turfstraat 19 in Zutphen.


0575 - 513 512

www.somerentenbosch.nl

info@somerentenbosch.nl