Hans Achterhuis. Foto: PR
Hans Achterhuis. Foto: PR Foto:

Hans Achterhuis in het filosofiecafé Zutphen

ZUTPHEN - Professor Dr. Hans Achterhuis houdt op 17 maart van 15.00 tot 17.00 uur een lezing met de titel 'Nieuw licht op het utopisch denken' in het filosofiecafé in het Koelhuis in Zutphen.

Hans Achterhuis begon in de jaren '90 aan een ontdekkingsreis naar de veelheid van utopische gebieden en thema's die de westerse cultuur heeft voortgebracht. Dat resulteerde in boeken als De erfenis van de utopie (1998) en De utopie van de vrije markt (2010). Hans Achterhuis schrijft in zijn laatste boek Koning van Utopia (2016): "De tijdsgeest is veranderd. Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat de grote utopie van een totaal andere samenleving voor mij nog steeds uit den boze is. Maar zonder kleine utopische experimenten en ideeën dreigt de kapitalistische utopie ons te verlammen. Het is de hoogste tijd dat we op zoek gaan naar alternatieven voor de desastreuze 'utopie van de vrije markt.Daarbij kan Utopia van Thomas More ons goede diensten bewijzen, maar we moeten dat 'oerboek' uit 1516 dan wel met nieuwe ogen bekijken."

Hans Achterhuis gaat op 17 maart aan de hand van een aantal mini-utopieën in op de vraag: 'Welke utopische doelen en ideeën kunnen we nu formuleren om bestaande maatschappelijke en ecologische praktijken zodanig ten goede te veranderen dat ze over een paar decennia vanzelfsprekend zullen zijn?'.
Ook zal Hans ingaan op de provinciale verkiezingen van 20 maart en de relatie van de politiek tot grote (al dan niet utopische) verhalen.

Hans Achterhuis houdt een lezing van ongeveer een uur. Na een korte pauze beantwoord Hans vragen uit de zaal. Kaarten reserveren via mail.


info@filosofiecafe.nl