Samenstellers Lex Schaars (links) en Henk Liefting zijn er nog een beetje beduusd van; WALD De Weerld c is het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2018. Foto: Janette van Egten
Samenstellers Lex Schaars (links) en Henk Liefting zijn er nog een beetje beduusd van; WALD De Weerld c is het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2018. Foto: Janette van Egten

Woordenboek 'De Weerld c' is 'Beste Boek Achterhoek en Liemers 2018'

Een langlopend taalproject van de dialectvarianten in de Achterhoek en Liemers

LIEVELDE - Voordat het carnaval in de omliggende dorpen losbarst, is het zondagochtend in zaal Erve Kots 'volle bak' bij de aftrap van Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book 2019. Naast de lancering van de verhalenbundel Flonkelgood die men deze week cadeau krijgt bij de aanschaf van een streekboek, is er de uitreiking van de Opsteaker voor Regio8-weerman Gerrit Vossers. Hoogtepunt van de ochtend is echter de bekendmaking van de winnaar van het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2018. Uit 84 boeken en 1 kwartetspel koos de jury uiteindelijk unaniem voor WALD - De Weerld c, samengesteld door Lex Schaars en Henk Liefting.

Door Annekée Cuppers

De Weerld c is het nieuwste deel van de WALD-serie, een langlopend taalproject van de verschillende dialectvarianten in de Achterhoek en Liemers. Het bijzondere daaraan is dat de woordenboeken verschillende categorieën behandelen en ook uitleg geven over de herkomst, de verschillende varianten en de geografische verspreiding van woorden. Door de jaren heen hebben honderden vrijwilligers meegewerkt aan de totstandkoming van de serie. De titel 'beste boek' is dan ook meer een erkenning voor het hele project dan voor het individuele boek. Paul Visser spreekt namens de jury de waardering over de Weerld c uit: "Het boek vertegenwoordigt een geweldig project. Een project waar al jarenlang veel mensen uit deze regio aan meewerken en daarom wijdvertakt geworteld is in de Liemers en de Achterhoek. Het was volgens de jury hoog tijd om iedereen die aan dit belangwekkend project daarvoor te belonen met de titel 'Beste Boek Achterhoek en Liemers." Andere genomineerden waren: 'Maria van Gelre, Sporen in het landschap' van Johan Oosterman, 'Geworteld in de Achterhoek' auteur Eddy Geurtsen, 'De Moordmolen' door Toon Helmes en 'The Wild East' van Robin Steentjes.

Beduusd
Samenstellers Lex Schaars en Henk Liefting zijn nog wel wat beduusd dat ze de prijs gewonnen hebben, volgens Femia Siero, directrice van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL). "Een woordenboek is immers niet echt een lekker leesbaar boek en ook de vormgeving is eenvoudig te noemen. Het project, dat ooit begon bij het Staring Instituut, bestaat al zo'n veertig jaar en nog niet eerder is er een boek uit deze reeks genomineerd. Het was voor de heren dan ook een enorme verrassing. Ze zijn erg blij met de erkenning voor hun werk en dat van alle vrijwilligers."

Regionale jongeren
Het ECAL is organisator van de verkiezing die bedoeld is om de streektaal en boeken over de streek onder de aandacht te brengen. Wat opvalt, is dat er in de jury die naast Paul Visser bestaat uit André van Gerstel, Annie Freriks, Theo Salemink, Mini Bosman en Frans Hesselink, geen jongeren zitten. Femia: "De verkiezing van het Beste Boek Achterhoek en Liemers vraagt enorm veel vrije tijd en inzet van de juryleden, mogelijk dat daarom de leden al wat ouder zijn. Maar we willen ook jongeren bij het proces betrekken. Wij komen graag in contact met regionale jongeren die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de boekenverkoop, de vormgeving of de media en die zitting zouden kunnen nemen in de jury. Maar ook anderen uit het werkveld kunnen zich bij ons melden."

Het hoeft niet altijd over 'vrogger' te gaan
Veel boeken uit de Achterhoek en Liemers gaan over de geschiedenis en vrouwelijke auteurs zijn zeldzaam, zo lijkt het. Desgevraagd zegt Femia daarover: "Dit jaar heeft de jury zo'n 85 boeken beoordeeld die bij ons bekend waren via uitgevers, boekhandels en nieuwsberichten in de media. Het zou natuurlijk kunnen dat boeken die in eigen beheer worden uitgegeven niet bij ons bekend zijn. Daarom roepen we iedereen op die een boek heeft geschreven dat binding heeft met de Achterhoek of Liemers of dat is geschreven in het dialect een exemplaar hiervan op te sturen naar het ECAL. Niet alleen om aan de verkiezing mee te doen maar ook omdat we een zo'n compleet mogelijk archief willen opbouwen van streekgebonden uitgaves. Andere genres dan familiekronieken, historische verhalen en verhalenbundels in het dialect zijn daarbij zeer welkom. Om onze taal en streek levend te houden, hoeft het immers niet altijd over 'vrogger' te gaan."


www.ecal.nu

Henk Liefting met de onderscheiding. Foto: Janette van Egten
Regio8 weerman Gerrit Vossers uit Silvolde ontvangt de Opsteaker uit handen van Joop Hekkelman. Foto: Janette van Egten