Metamorfose 's Gravenhof is stap dichterbij

ZUTPHEN - Zutphen wil dat het 's Gravenhof weer een levendige centrale plek wordt in de binnenstad en een aantrekkelijke entree krijgt vanuit het zuiden. In het structuurbeeld Poort van Zuid en het schetsontwerp van 's Gravenhof waar het college dinsdag mee instemde, is vastgelegd hoe dat moet gebeuren. Naar verwachting is het mogelijk om de plannen in 2020 te realiseren. In maart of april worden deze gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst.

Opbrengst van de eerdere bewonersbijeenkomsten is de wens om de vesting aan de zijde van 's Gravenhof en de Martinetsingel zichtbaar en beleefbaar te houden. Bij de herontwikkeling van het Vispoortplein met de achterliggende parkeerplaats wil het college een directe verbinding en zichtlijn aanbrengen naar de Martinetsingel. Daardoor wordt de vesting beter zichtbaar. In dit gebied krijgen groen en water alle ruimte. Dit biedt verkoeling en is belangrijk vanwege de toenemende opwarming van de aarde.
De plannen bieden op de locatie van het voormalige ROC-gebouw ruimte voor de bouw van 26 tot 32 appartementen in de vrije sector met twee bouwvolumes en inpandig parkeren. Dit mag nieuwbouw zijn en kan dus eventueel ook sloop betekenen van het ROC gebouw. Bij nieuwbouw is hoogwaardige architectuur voorwaardelijk. De gemeente en ontwikkelaar stellen na het raadsbesluit over een toekomstscenario Poort van Zuid een ontwikkelings- en realisatieovereenkomst op voor Vispoortplein 16.


Lees verder op pagina 3