De kinderen van de Kennedyschool bereidden voedsel uit Oeganda. Foto: Angelien Riesebos 
De kinderen van de Kennedyschool bereidden voedsel uit Oeganda. Foto: Angelien Riesebos 

Geslaagde Derde Wereld Week op basisschool John F. Kennedy

Donatie van 1300 euro voor project WASH in Oeganda

ZUTPHEN - Iedere twee jaar wordt er op de John F. Kennedyschool in het voorjaar een week georganiseerd om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een goed doel in een zogenaamd Derde Wereldland. Een week lang wordt er rond dit doel van alles georganiseerd. Dit jaar stond project WASH in Oeganda centraal, waarvoor ruim 1300 euro is opgehaald.

In de lessen leerden de kinderen over het land, de bewoners en hun leefwijze, konden ervaren dat zij het wel heel erg goed hebben in Nederland en dat dit lang niet voor iedereen op de wereld geldt.

Er is actie gevoerd voor schoon drinkwater, deugdelijk sanitair en goede hygiëne voor de Kakooga Primary School in het Rwenzori district in Oeganda. De school ligt op een kale berg en bestaat uit 3 gebouwen die dringend aan vervanging toe zijn. Op de school zitten 254 jongens en 261 meisjes. Er zijn 9 leerkrachten.

Door het gebrek aan veilig drinkwater, schone toiletten en slechte hygiëne hebben veel kinderen gezondheidsproblemen. Daarom is er door de hulporganisatie SIMAVI een project opgezet om de helpende hand te bieden. Er is veel geld voor nodig en de kinderen van de John F. Kennedyschool hebben hierbij een handje geholpen.

De leerlingen van de school bedachten zelf acties om geld in te zamelen: thuis klusjes doen, boodschappen doen voor de buren, de hond uitlaten van oma, de auto wassen van de buurman, de schuur opruimen, stoep vegen, cakejes/koekjes bakken en verkopen, voor een klein prijsje mochten ouders meedoen in een gymles die verzorgd werd door kinderen, een aantal kinderen heeft begin januari kerstbomen ingezameld en ingeleverd, het geld brachten ze mee voor de actie en zo is er nog veel meer bedacht. Door de school is een kledinginzamelactie georganiseerd, er is in totaal 1370 kilo kleding opgehaald! De opbrengst hiervan gaat ook naar het goede doel.

Alle groepen hielden acties om geld in te zamelen voor het goede doel

'Voedseleducatie gemeente Zutphen' heeft eveneens een bijdrage geleverd aan de derde wereldweek. De gemeente Zutphen wil kinderen en hun ouders stimuleren tot gezonder eten. De gemeente organiseert daarom voedseleducatie, uitgevoerd door voedselcoach Gea Oosterveld. Zij zocht voor de projectweek naar een mooie verbinding tussen voedseleducatie voor de kinderen van de Kennedyschool en informatie over wat de mensen in Oeganda eten. Hoe de waterproblematiek in Oeganda een rol speelt bij de bereiding van gezond voedsel hebben de kinderen ook ervaren.

Groep 4/5 ging in groepjes boodschappen doen bij de COOP. Zij haalden de ingrediënten die deze week nodig waren en gingen water kopen. De kinderen ervaarden dat ook in onze supermarkt producten uit Afrika te koop zijn. De verpakkingen gebruikten de kinderen om een presentatietafel in te richten. De kinderen ervaarden ook dat veilig drinkwater niet vanzelfsprekend is en ontdekten de mogelijkheden van mais door het uitvoeren van een opdrachtencircuit en bakten zij popcorn voor alle kinderen van de school. Groep 6, 7 en 8 verzorgden een groot proefbuffet voor de hele school waarbij ingrediënten werden gebruikt die ook in Oeganda gebruikelijk zijn. De hoeveelheid beschikbaar water was beperkt. De kinderen moesten hiermee rekening houden. Groep 1 t/m 3 trakteerde de school op zelfgemaakte smoothies met fruit dat in Oeganda voorkomt. Ook proefden ze water met allerlei smaakjes.

In deze week waren twee culturele dagen voor alle groepen ingepland. Er werd proces- en productmatig gewerkt aan kunstzinnige uitingen rond het thema van deze week. Dit is op vrijdagmiddag tentoongesteld. Daarnaast vertelde gastdocent de heer Ruud Luft van SIMAVI aan alle groepen over het leven in Oeganda. Hij ging vooral in op het gebrek aan schoon drinkwater en wat daaraan te doen is en legde het belang uit van goede hygiëne en veilige toiletten.

Het was een zeer geslaagde week en alle kinderen, meesters, juffen, ouders/verzorgers worden bedankt voor hun bijdrage.