Meesterwerken door Wim Riefel

Open kerk-concert in Martinuskerk

WARNSVELD - Op zondagavond 10 maart zal in de Martinuskerk het traditionele jaarlijkse Open kerk-concert plaats vinden. Deze serie viert zijn veertigjarig jubileum. Martinuskerk organist/clavecinist Wim Riefel speelt op dit bijzondere concert grote meesterwerken van J.S. Bach, S. Scheidt en J.A. Reincken op clavecimbel en orgel. Aanvang is 20.00 uur.

Op het schitterende Italiaanse Giusti clavecimbel (kopie uit 1699) zullen delen uit de beroemde 'Kunst der Fuge' van Bach en een Suite van Reincken gespeeld worden. De hoogbejaarde Reincken was met stomheid geslagen toen hij de jonge Bach op zijn orgel in Hamburg liet improviseren. Van Bach wordt ook de belangrijke partita: 'Ach was soll ich Sünder machen' uitgevoerd. Dit

energieke jeugdwerk ademt nog de sfeer uit van de Noord-Duitse vroege Barok. Het mooie Barok getinte kabinetorgel in de Martinuskerk is uitermate geschikt voor deze muziek mede door de vitale klankuitstraling en de oude Barokstemming.

De Toccata super 'In te Domine speravi' van Scheidt is een absoluut hoogtepunt van de instrumentale klaviermuziek uit de 17de eeuw. Dit groot opgezette werk was een schoolvoorbeeld voor vele latere Barokcomponisten en heeft diverse stijlen in zich. Scheidt was een leerling van de Nederlandse Jan Pieterszn Sweelinck maar misschien overtrof de leerling hierin zijn meester.

Traditiegetrouw is er tijdens dit concert muziek voor twee orgels met medewerking van Theo Meurs. Het mooie van de Martinuskerk is dat de twee orgels tegenover kunnen staan. Door de gelijke stemming en de geringe afstand ontstaat een optimale klankversmelting die voor Nederlandse begrippen bijzonder genoemd kan worden.

Toegang is gratis, wel is een collecte na afloop.