Duizelen tussen de pallets

Er rolt een uitnodiging in mijn mailbox. 'Hierbij nodigen wij u uit voor Ruimte en Regio. Een uniek business netwerkevent over logistiek en samenwerking. 14 februari 2019 bij 3PLogistics op het industrieterrein de Mars in Zutphen.' Kijk, daar houd ik wel van, netwerken met ondernemers. Het staat genoteerd.

Het is donderdagmiddag even na half vijf als ik de fiets parkeer bij het oude kantoor van papiergroothandel Bührmann-Ubbens. In april 2015 ging dit bedrijf failliet, 150 medewerkers kregen ontslag. Dramatisch voor Zutphen, Bührmann-Ubbens was ooit een van de grootste werkgevers. Maar vanmiddag krijgen we het vervolg te horen. Wat gebeurde er na het faillissement? Wie maakten een doorstart en wat gebeurt er nu in de kantoren en enorme magazijnen op de Mars? Honderden zakenmensen, grotendeels uit Zutphen aangevuld met de logistieke sector, zitten deze middag geboeid te luisteren. Ik zit klem tussen Carel Addink van het transportbedrijf, Hans Rouwmaat van de Rouwmaat Groep en Iwan Göbel van Burton Car. Je kunt het slechter treffen. Op een groot podium, tussen de pallets, interviewt dagvoorzitter Marlies Claasen Johannes van Raalte. Hij was ten tijde van het faillissement operationeel directeur en werd benaderd door de pandeigenaar om goed op het gebouw te passen. En vanuit die positie verzamelde hij een aantal ex-medewerkers om zich heen en begon met plannen maken voor een doorstart. Dat was in het begin niet erg makkelijk zonder computers maar wel met acht kaartenbakjes. De enveloppengroothandel werd voortgezet onder de naam Velpa, een van de merken van het voormalige Bührmann-Ubbens. En met succes, inmiddels zijn de Velpa verzendadviseurs een gevestigde naam in de wereld van enveloppen en verzenddozen voor internetwinkels.

Maar dat is hiernaast, wij zitten in de enorme hallen van 3Plogistics. Dit bedrijf leeft inmiddels van de verhuur van palletplaatsen. We krijgen een rondleiding en schuiven zigzag door de hallen. Ik zie honderden, nee duizenden pallets. Het is ongelofelijk hoeveel goederen hier zijn opgeslagen. In de enorme torens die je buiten al van verre kunt zien, staan enorme stellingen met vele duizenden palletplaatsen. Heftrucks op rails schuiven daar op hoge snelheid over rails tussendoor. De pick-ruimte is zo hoog dat er ook nog eens rails langs het dak lopen om te voorkomen dat de heftrucks uit balans raken. 3PLogistics doet de opslag en logistiek voor verschillende Zutphense bedrijven, waaronder Eijerkamp. Zelf zie ik door de pallets de pallets niet meer. Maar logistiek-manager Jan Poesse houdt het overzicht. "Er kunnen nog best een paar klanten bij, we hebben slechts 25.000 palletplaatsen bezet. Pas boven de 40.000 krijgen we het benauwd." Mij begint het nu al te duizelen. Aan de bar met een drankje en een gehaktballetje kom ik weer helemaal tot rust. Best vermoeiend, zo'n middagje netwerken.