Zee

Soms denk ik wel eens dat ik toch op de verkeerde plek woon. Ben gek op Zutphen hoor, zelfs als ik voor de honderdduizendste keer op m'n snufferd lig op de kinderkopjes op de markt. Of als ik in de bocht bij Empe al in de file sta om weer thuis te komen. Of als er weer wegwerkzaamheden zijn of als er een heel duur kunstproject wordt opgegeten door kevertjes.

In elke stad is wel wat. En ach, die gekkigheid maakt Zutphen ook wel weer Zutphen. Maar wat een reden is om Zutphen uit te gaan, is de zee. Niks mooiers dan de zee voor mij, ben gek op water. De IJssel is leuk, maar het grootse en oneindige van de zee, dat vind ik geweldig.

Het strand is fantastisch in de zomer. Lekker zwemmen en een beetje bruin bakken en met zand spelen. En als het dan toch een zomers plaatje is, dan heb ik dat strand het liefst ver weg met wit zand, een echt blauwe zee en gekleurde visjes in het water.

Maar in de winter en de herfst vind ik het strand misschien nog wel mooier. Als het zo hard waait dat het zand overal terecht komt, dat je een bril nodig hebt om überhaupt nog wat te kunnen zien. Als de golven heel hoog zijn met witte schuimkoppen. Als ik de energie zou hebben zou ik met slecht weer uren en uren op het strand kunnen lopen. Zelfs in de regen. En daarna lekker opwarmen in een strandtent met warme thee. Of glühwein.

Maar ook als het niet hard waait is het gewoon even tot rust komen en uitkijken over de zee, fantaseren over wat er aan de andere kant is. Als ik in Scheveningen sta probeer ik me voor te stellen hoe iemand in Engeland over dezelfde zee onze kant op kijkt.

En dat mis ik hier in Zutphen, dat het niet mogelijk is om even naar het strand te gaan zonder anderhalf uur in de auto te moeten zitten. Even een wandelingetje maken over het strand zit er niet in hier. Is dat een reden om Zutphen te verlaten dan? Nee absoluut niet, in elke stad is wel wat. Gewoon af en toe naar zee dus. Dan blijft het ook speciaal. En file of niet, zielige opgegeten schuine boompjes langs de kant van de weg of niet, het is toch altijd weer fijn om thuis in Zutphen te zijn.