Chandna Liefaart (37) en Bianca Rakhorst (32). Foto: Mirjam van Biemen
Chandna Liefaart (37) en Bianca Rakhorst (32). Foto: Mirjam van Biemen Foto:

Neergestreken: Bianca & Chandna

ZUTPHEN - Zoals de ganzen iedere dag neerstrijken in het Zutphense buitengebied, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in onze stad. In 2018 vestigden zich zo'n 3000 nieuwe inwoners in Zutphen, waarvan 230 afkomstig uit de Randstad.

Vandaag de beurt aan Bianca Rakhorst (32) en Chandna Liefaart (37). Ruim twee en half jaar wonen ze nu in Zutphen, vanuit Rotterdam.

Door Mirjam van Biemen

Bianca: "In Rotterdam woonden we samen op een heel klein, oud studentenflatje aan een druk kruispunt. Het paste niet meer bij ons, helemaal toen we terugkwamen uit Zuid-India waar we samen een yoga opleiding hebben gevolgd." Chandna: "Het was heel intensief. Zes maanden lang, zeven dagen per week kregen we les, aan de voet van een berg die aan de rand van de jungle stond." Bianca: "Toen ik aankwam op Schiphol, dacht ik: wow, al die mensen, wat doe ik hier?" Chandna: "We hebben de Isha Hatha Yoga Teacher Training gevolgd van Sadhguru, een Indiase mysticus. Ik ken hem van een documentaire die ik ooit zag. Het is niet zomaar yoga, maar een heel pakket van meerdere programma's waarbij je ook getraind wordt in meditatie en ademhaling. Het was heel bijzonder om hem in het echt te ontmoeten, hij heeft een hele krachtige aanwezigheid."

Het stel leert elkaar in 2010 kennen via een spirituele ontmoetingssite. Het is ook op dát moment dat Chandna kennis maakt met Sadhguru. Bianca, ook geïnspireerd door de leraar, besluit Chandna, te volgen op dit pad. Na hun terugkeer uit India voelen ze dat ze toe zijn aan nieuwe stap.

Chandna: "Rotterdam paste voor mij bij een bepaalde levensfase. Ik heb wel gekeken naar ander aanbod, maar dan moet je toch je portemonnee trekken en als zzp-er kreeg ik toen geen hypotheek." Bianca: "we wilden vooral meer onthaasten en zochten een bosrijke omgeving voor onze hond. Op een dag kwam Chandna thuis en zei: wat denk je van Zutphen? Ik had er wel van gehoord, maar wist niet meer waar het lag." Chandna: "Ik was hier nog nooit geweest, maar had wat voorwerk gedaan op internet. Ik wilde geen dorp, maar ook geen grote stad en Zutphen leek me een goeie middenmoot. Ik zocht ook een plek waar ik mijn spirituele leven verder invulling kon geven en via wat krantenartikelen kwam ik toen hier uit. Hier vind je veel alternatieve genezers en je hebt de antroposofie natuurlijk." Bianca: "Dit huurhuis kwam toevallig voorbij, waarop we ons besloten in te schrijven en toen hebben we het gewoon gedaan. We kenden hier niemand, maar dachten: we zien wel."

Inmiddels is het stel helemaal gesetteld in Zutphen, ook nu Bianca, die eigenlijk diëtiste is, sinds kort bij drogisterij Binorm werkt. Chandna heeft, om de stad wat beter te leren kennen, de cursus Zutphenkunde gevolgd en mag zich nu Zutphanoloog noemen.

Chandna: "Het bevalt verbazingwekkend goed hier. Vooral het woongenot is super, we hebben een zee van ruimte en zelfs een aparte yogakamer in huis." Bianca: "In Rotterdam leeft iedereen een beetje voor zich, maar hier zijn de mensen toegankelijker, dat merk ik ook op mijn werk." Chandna: "Ik vind het eigenlijk wel fijn dat niet al onze vrienden en kennissen in Zutphen wonen. Hierdoor ervaar ik minder druk van het 'moeten' socializen." Bianca: "We leren steeds meer mensen kennen tijdens het uitlaten van onze hond, maar verder gaan we ook een beetje ons eigen gang en daar voelen we ons goed bij."

Het stel zou de geleerde yogamethode graag aan meer mensen doorgeven in de toekomst, maar dat heeft meer voeten in de aarde dan gedacht.

Bianca: "We geven zo nu en dan privé- en groepslessen maar het is nog lastig om er ons brood mee te verdienen. Het is een hele andere benadering van yoga dan mensen in het westen gewend zijn. Het zijn geen wekelijkse lessen, maar eerder het onder de knie krijgen van bepaalde technieken waar je vervolgens thuis, zelfstandig mee verder gaat. Hopelijk gaat het ons lukken mensen te bereiken die meer verdieping zoeken in de yoga. We hebben zoiets moois geleerd, waar veel mensen baat bij zouden kunnen hebben, denk ik."

En hoe zit het nou toch met die onhollandse naam? Uw verslaggever moet het weten.

Chandna: "Aan het einde van de training werd de mogelijkheid geboden om je naam te veranderen. Ik wilde dat wel." Bianca: "Ik had die behoefte destijds niet omdat je dan écht je naam moet veranderen, ook op je paspoort." Chandna: "Het heeft met trilling te maken en Sadhguru verbindt daar dan een naam aan. Als ik die naam vaak hoor, wordt mijn meest fundamentele trilling aangeboord, wat goed is voor mijn spirituele proces. Mijn ouders noemen me trouwens nog steeds Koen, wat ik prima vind."


www.muktimandala.org