Het verhaal gaat over de levensgeschiedenis van de doofstom geboren schilder Hendrick Avercamp. Foto: O. Gordijn
Het verhaal gaat over de levensgeschiedenis van de doofstom geboren schilder Hendrick Avercamp. Foto: O. Gordijn Foto:

Theaterproductie over het leven van een doofstomme schilder

Euritmie Projectgroep Zutphen brengt 'Bevroren Stilte'

ZUTPHEN - Euritmie Projectgroep Zutphen zal zondag 24 februari om 15. 30 uur de theaterproductie 'Bevroren Stilte' uitvoeren in 't Nut in Warnsveld. De productie, met meesterverteller Manjo Joosten en onder leiding van Chantal Heijdeman, draait om de levensgeschiedenis van de doofstom geboren schilder Hendrick Avercamp.

Hendrick Avercamp werd geboren in 1585. Als doofstom kind ontwikkelde hij zich tot de beroemde schilder van de typische Hollandse Winterlandschappen. Op basis van het jeugdboek 'de Stomme van Kampen' van Thea Beckman schreef Manjo Joosten het script, waaruit deze theatrale euritmie voorstelling is ontstaan.

De Euritmie Projectgroep Zutphen heeft zich op veelzijdige wijze ingeleefd in de geschiedenis van de stad Kampen en Amsterdam: de verschillende schilders stromingen, de 80-jarige oorlog, de ambachten op de markt. Rode draad was daarbij het innerlijke leer-en groeiproces van Hendrick. Door spel en muziek, dichtkunst, en poëzie in euritmische beweging, en door de vormgeving van de kostuums, is het tot een klank- en kleurrijk tableau geworden.

Vrijwillige bijdragen en ondersteunende bijdragen zijn welkom. Voor meer informatie, neem telefonisch contact op of zie de website.


O. Gordijn: 06 - 106 59 49

www.uiteigenbeweging.org


Opening tuinseizoen gaat van start met de Entdag

WARNSVELD - Op zondag 24 februari gaat om 11.00 uur het nieuwe seizoen van De Overtuin in Warnsveld van start. Traditiegetrouw gebeurt dat met de Entdag en een nieuwe expositie.

In de galerie staan Henny Rossel en Bert Jansen Manenschijn van de Noordelijke Pomologische Vereniging vanaf 12.00 uur klaar om fruitbomen te enten. Bij het enten wordt op een onderstam een jong twijgje van een bijzonder fruitras vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom. Op deze wijze worden de eigenschappen van de 'oude' boom exact doorgegeven aan de nieuwe ent. Enten is nodig omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen. Zelf een geliefde fruitboom vermeerderen? Neem dan een 1–jarig twijgje van ongeveer 30 centimeter van een eigen fruitboom (appel, peer of pruim) nee naar de Entdag.

Ook wordt er deskundig advies gegeven bij de keuze van de verschillende bijzondere fruitrassen uit hun eigen collectie. De pomologen hebben twijgen van buitengewoon smaakvolle oude fruitrassen bij zich, die de tand des tijds hebben doorstaan. Denk aan appelrassen als Sterappel, Notarisappel en de Princesse Noble. Maar ook peren zoals de Suikerpeer, Oomskinderenpeer en Winterrietpeer en tevens pruimen zoals de Reine Claude verte en de Mirabelle. Verder geven de pomologen advies over aanleg en onderhoud van boomgaarden, de aanplant en teelt en ziektebestrijding. Bij voldoende belangstelling zijn zij tot ongeveer 15.00 uur aanwezig. De vrijwilligers van de NPV enten de jonge loot tegen een geringe vergoeding.

Expositie
De opening van de nieuwe expositie Sneeuw en Nevel van Bertje van Delden is op zaterdag 23 februari om 15.00 uur. Ze probeert in haar schilderijen het tijdelijke vast te houden en een diepere betekenis te geven. De vergankelijkheid is voelbaar in haar impressies van de natuur. Tevens zal Bertje voordragen uit haar recent verschenen poëziebundel: Onbestendig. Deze bundel bevat gedichten die het onvoorspelbare in de levensloop omschrijven en waarbij de dichter veel beelden uit de natuur gebruikt. De tentoonstelling is tot en met 7 april tijdens de Opentuindagen te bezichtigen.

Galerie en terras zijn altijd vrij toegankelijk. De entree voor de tuin bedraagt 3 euro. Kinderen tot 16 jaar onder begeleiding hebben vrij toegang. Geopend van 11.00-17.00 uur.


www.deovertuin.nl

info@deovertuin.nl

0575 - 559 989


Over de Bijbel en de Koran

WARNSVELD - De PCOB-leden horen op donderdag 28 februari over de overeenkomsten en verschillen tussen de Bijbel en de Koran. De bijeenkomst vindt plaats om 14.30 uur in de Eekschuur in Warnsveld.

Leny Verduijn uit Apeldoorn houdt een inleidende lezing over de Islam, met PowerPointpresentatie. Het belooft een interessante middag te worden. Voorafgaand is eerst een korte ledenvergadering waarin de verkiezing van de nieuwe bestuursleden plaatsvindt. Ook de jaarverslagen komen aan de orde. Belangstellenden zijn van harte welkom.