Roparun Team Zutphen. Foto: Henk Derksen
Roparun Team Zutphen. Foto: Henk Derksen

'Opgeven is geen optie'

Roparun Zutphen bestaat vijf jaar

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Voor het vijfde jaar op rij doet Roparun Team Zutphen mee met de Roparun om geld op te halen voor mensen in de laatste fase van kanker. Op zondagavond 9 juni komt de run met maar liefst 150 teams door Zutphen. Het lustrum wordt gevierd met diverse activiteiten.

Ieder jaar doen er meer mensen mee en ieder jaar wordt er meer geld op gehaald. Dit jaar is het de 28ste keer dat de Roparun wordt gelopen. De estafetteloop van meer dan 500 kilometer loopt vanuit Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Zutphen heeft drie teams waarvan Roparun Team Zutphen er een is. "De voorbereidingen startten in september, maar het trainen gaat het hele jaar door," vertelt Roparunner Marian Denekamp. Ze heeft even tijd vrij gemaakt om te vertellen over haar missie.

Hamburg-Zutphen-Rotterdam
Van vrijdag 7 tot en met maandag 10 juni, met Pinksteren, loopt het Roparun Team Zutphen 570 kilometer vanuit Hamburg, via Zutphen naar Rotterdam. "Op zondagavond 9 juni komen we met de 150 andere deelnemende teams door Zutphen. Op de markt staan we even stil om familieleden, vrienden en sponsoren te begroeten. Daarna volgt voor ons het zwaarste gedeelte over de Veluwe." Terwijl Denekamp erover praat ziet ze het voor zich. "Het is telkens twee uur lopen, twee uur pauze. En dat drie dagen en nachten lang. Met zijn allen zijn we zo'n vijftig uur continu in touw."

Toen ze vier jaar geleden werd gevraagd om mee te doen zei ze gelijk ja. "Ik loop graag hard en lopen voor dit doel is nog veel leuker. Maar dat er zoveel aan vast zat, had ik geen vermoeden." Naast haar fulltime baan en gezin met drie kinderen traint ze drie tot vier keer per week. "En ik spin en fiets. Ja, je moet een goede conditie hebben." Circa vijf uur per week besteedt ze nog aan alle activiteiten eromheen. "Vanavond is er vergadering bij mij thuis en dat kan wel eens tot in de kleine uurtjes doorgaan."
Kanker is een ziekte die veel mensen kennen, van dichtbij of in hun omgeving. De vader van haar teamlid had het. "Hij stond langs de kant om ons aan te moedigen. We zijn hem met zijn allen om de nek gevlogen. Dan gaat er wat door je heen." De tranen schieten haar in de ogen. "Inmiddels is hij overleden." Ze wil er niet verder over praten, maar zegt dan zachtjes: "Mijn zus is ook ziek." En dat is dus precies waarvoor ze het doet.

Zutphen beste doorkomststad
Zutphen is voor de vierde jaar op rij benoemd tot beste doorkomststad. Volgens Denekamp is de kans groot dat Zutphen er dit jaar weer met de prijs vandoor gaat. "Neem alleen al de brandende kaarsjes die 6,5 kilometer van Warnsveld tot in de Hoven de route markeren, dat is echt magisch."

Roparun Zutphen hoopt ook dit jaar weer zoveel mogelijk geld in te zamelen. Daarom organiseert Team Zutphen diverse lustrumacties zoals een pubquiz, popfestival en verkopen ze het beroemde 'Zutventje' dat bij vele ondernemers in Zutphen op de toonbank ligt. "We organiseren ook een sponsorloop en een spinningmarathon, allemaal voor dat ene o zo belangrijke doel."

Het Roparunteam Team Zutphen bestaat uit 22 personen en vormt een volledige equipment van hardlopers, fietsers, koks, chauffeurs, fysiotherapeuten, navigatoren en een coördinator. De hardlopers zijn verdeeld in twee subteams van elk vier lopers. "Je loopt individueel telkens twee kilometer per keer en daarna los je elkaar af. In de bus rij je naar de volgende opstapplaats. Alles draait om de hardlopers. "Onderweg worden we begeleid door fietsers. Zij houden de hardlopers en de route in de gaten. Het fietsen is ook zwaar. Een fietser zit vijftig kilometer non-stop op de fiets. Ik heb weleens meegemaakt dat iemand in slaap viel op de fiets. Die reed zo de struiken in."

Emotionele achtbaan
Op de route heeft het Team een tiental basiskampen. "Zo komen we ieder jaar bij een boer in Goudriaan. Daar liggen we op de massagetafel tussen de koeien. Als het andere team loopt kun je rusten, maar niet meer dan vier uur, dan moet je weer lopen. Het is een emotionele achtbaan, maar je gaat door. Je staat op breken, fysiek en emotioneel ben je stuk. 's Nachts is het koud. Je hebt slaapgebrek, maar opgeven is geen optie. Het vergt veel, maar levert ook veel op. Namelijk vriendschappen voor het leven. Je doet het met elkaar. Het geeft een verbroedering, echt ongelooflijk."

[KADER]

Het lustrum van Roparun Team Zutphen wordt gevierd met diverse acties:

24 maart: Spinningmarathon bij Perfect Body, Van Hallstraat Zutphen

13 april: Paaseierenverkoop bij AH XL

20 april: Inpakservice AH de Brink

30 maart: Popfestival Fort Bronsbergen (kaarten te koop bij de teamleden en via de website)

12 mei: nachttraining, livestream door TV Gelderland

16 mei: Sponsorloop georganiseerd door het Isendoorn College

Op de website www.roparunteamzutphen.nl, Instagrampagina, Twitter en de Facebookpagina van Team Zutphen is veel informatie te vinden over de acties die ze organiseren, hoe je sponsor kan worden en hoe je kan doneren aan Team Zutphen.