Johan ter Molen vertelt over 'Een plezierreis in de zomer van 1718'

GORSSEL - De heer Johan ter Molen, oud-directeur van paleis Het Loo, vertelt op donderdag 21 februari in de Residentie de Roskam achter restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 in Gorssel over 'Een plezierreis in de zomer van 1718' door de Nederlanden. De avond is georganiseerd door de Gorsselse Kunstkring en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur.

Een cultuurreis. Zo zou men de tocht, die de Duitse familie Von Uffenbach in de zomer van 1718 maakte, tegenwoordig noemen. Hun uitvoerig verslag werd recentelijk voor het eerst uitgegeven door Dr. Johan R. ter Molen. Hij bestudeerde deze reis, dat hij in de Universiteitsbibliotheek van Göttingen aantrof, jarenlang.
In de jaren 1709-1711 maakten de gebroeders Von Uffenbach uit Frankfurt ter afsluiting van hun universitaire opleiding een wetenschappelijke reis, waarbij zij langdurig in de Republiek verbleven. Hun zeer gedetailleerde observaties werden gepubliceerd in het boek 'Merkwürdige Reisen', dat nog regelmatig wordt geraadpleegd en geciteerd. Enkele jaren later maakten de broers nogmaals een reis door de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden, ditmaal vergezeld door hun echtgenotes en enkele familieleden.

Dr. Johan ter Molen (Zwolle, 1947) geeft een boeiend inzicht over de route met buitenplaatsen, kerkgebouwen en stadhuizen, alsook particuliere verzamelingen, monumenten en de manier waarop een dergelijk gezelschap destijds reisde en waar men verbleef.

Niet-leden zijn ook welkom, zij betalen 10 euro. Voor meer informatie: secretarisgkk@gmail.com en www.gorsselsekunstkring.nl.


De magie van tuinieren

ZUTPHEN - Bij Groei & Bloei afdeling Zutphen vindt op maandag 18 februari vanaf 19.30 uur een lezing plaats. Wim Paul van der Ploeg zal het deze avond hebben over 'de magie van tuinieren' in 't Nut in Warnsveld.

Wim Paul van der Ploeg is een gepassioneerd hovenier en tuincoach, gespecialiseerd in energetisch tuinieren. Door te werken in de tuin geniet je van het moment en van de planten en bloemen om je heen. Energetisch tuinieren geeft je de gelegenheid om je te verwonderen over alles wat leeft, groei en bloeit in jouw tuin. Het verbindt je met de tuin, met jezelf en met de natuur.

Introducés en niet-leden betalen 3 euro. Leden en partners van leden gratis.