Gemeente werkt aan één gemeentelijk sportbedrijf

ZUTPHEN - Zutphen wil het sport- en accommodatiebeleid professionaliseren en onderbrengen in één gemeentelijk sportbedrijf.

Door Alize Hillebrink

"Beheer van maatschappelijke faciliteiten, al dan niet met sportfunctie, vraagt soms een te hoge inzet van vrijwilligers," zegt wethouder Laura Werger. Recente problematiek rondom zwembad de IJsselslag en 't Warnshuus zijn hier voorbeelden van.

Onderzoeksbureau Procap adviseert om het beheer en de exploitatie voor alle in eigendom van de gemeente zijnde binnensportaccommodaties centraal te organiseren en de exploitaties onder te brengen in een gemeentelijk sportbedrijf. In het Sportbedrijf kan naast alle sportaccommodaties ook het overige vastgoed van de gemeente wordt ondergebracht.

De gemeente beheert in principe alle sportvelden waarbij de gebouwen in beheer/eigendom zijn van de verenigingen. Daarnaast is de gemeente eigenaar van drie sporthallen, het zwembad en dertien gymzalen in Zutphen waarvan de exploitatie en het beheer zeer verschillend is georganiseerd. Volgens het rapport is de situatie bij met name de binnensportaccommodaties diffuus.

De gemeente gaat nu aan de slag met een brede integrale visie op zowel de binnen- als buitensportaccommodaties. De opgave heeft betrekking op 13 gymzalen, 2 sporthallen, 1 multifunctioneel centrum, 1 zwembad, 5 sportparken (met 17 velden), 5 tennisparken (met 31 banen), 1 atletiekbaan en 1 mountainbikecircuit.

Het beheer en de exploitatie van zwembad de IJsselslag, sporthal de Mene en de gymzalen liggen niet langdurig vast en bieden de eerste stap naar een breed georiënteerd 'Sportbedrijf'.

Volgens Procap zijn meerdere beheervormen mogelijk, "maar gezien de Zutphense situatie zou een hybride vorm een logische keuze zijn". Doordat in deze vorm de gemeente en de marktpartij gezamenlijk het beheer op zich nemen kan de kennis van beide partijen worden benut. Er dienen afspraken gemaakt te worden over de verdeling van de taken en verantwoordelijkheden tussen gemeente en de professionele partner.

Mede omdat de visie naar verwachting de nodige impact heeft wil de gemeente organisaties, gebruikers en beheerders van sportaccommodaties zoveel mogelijk betrekken bij het opstellen van "een integrale, breed gedragen visie". Wethouder Werger hoopt de visie na de zomer klaar te hebben.