Woonvisie antwoord op woonbehoefte in nabije toekomst

ZUTPHEN - Deze week heeft het Zutphens college de voorlopige gemeentelijke woonvisie 'Zutphen: daar wil ik wonen!' vastgesteld. Hierin zijn het woonbeleid en de woonambities van de gemeente op het gebied van wonen voor de komende vijf jaar vastgelegd.

Door Alize Hillebrink

Wethouder Ten Broeke is trots op de woonvisie 2019-2024 die de gemeente in samenspraak met veel betrokkenen heeft opgesteld. "Het is een goed doordacht antwoord op de uitdaging van de huidige woonomstandigheden en de voorspelde woonbehoefte in de nabije toekomst," zegt hij. De visie is een actualisatie van de Woonvisie 2013-2017 met dit keer opvallend meer aandacht voor het energieneutraal maken van woningen en buurten. Zutphen wil energieneutraal zijn in 2030 en zet daarom in op fossielvrij en energiezuinig wonen. De verduurzaming van woningen zal leiden tot verlaging van woonlasten wat met de stijging van energieprijzen alleen maar gunstig is, zo is te lezen in het document.

Jongerenwoningen
Omdat er vooral voor jongeren onder de 23 jaar nauwelijks betaalbare woningen te vinden zijn - de slaagkans voor jongeren tot en met 23 jaar op de Zutphense woningmarkt is op dit moment nog geen tien procent - wil de gemeente doorgaan met het bouwen van jongerenwoningen. Om zodoende 'de positie van jongeren en jonge huishoudens op de woningmarkt verbeteren'. Daarnaast krijgt segregatie de aandacht. "Op dit moment is het gemiddelde inkomen in de ene wijk veel lager dan in een andere wijk, terwijl algemeen bekend is dat wijken die in balans zijn, veel sterker en aantrekkelijker zijn," zegt Ten Broeke. "Diversiteit maakt een wijk krachtiger, maar te grote verschillen in een wijk zijn ook niet goed, dat willen we ook voorkomen."
De nieuwe Zutphense woonvisie is tot stand gekomen in samenspraak met betrokkenen en belanghebbenden die vanuit hun eigen expertise hebben bijgedragen. Daarom is gekozen voor een inspraaktermijn van drie weken. De visie ligt ter inzage tot 22 februari 2019.