Thema-avond over (C)PTSS en dissociatieve stoornissen

ZUTPHEN - Ixta Noa organiseert dinsdagavond 29 januari een thema-avond over (complexe) PTSS en dissociatieve stoornissen. Deze avond zijn twee ervaringsdeskundigen aanwezig. Naast een informatief gedeelte over (complexe) PTSS en dissociatieve stoornissen zullen zij tevens hun ervaringsverhaal delen. De thema-avond (complexe) PTSS en dissociatieve stoornissen op 29 januari 2019 is van 19.00 uur tot 21.00 uur. Inloop vanaf 18.30 uur met koffie en thee. Het adres is Praktijkhuis Ixta Noa, IJsselkade 9 in Zutphen. Toegang is gratis, aanmelding vooraf niet nodig.

In het geval van (complexe) PTSS heeft iemand vaak vroeg in zijn/haar leven ernstige traumatische ervaringen meegemaakt. Het kan hier gaan om ernstige langdurige traumatische ervaringen. Niet iedereen die wordt geconfronteerd met langdurige traumatische ervaringen ontwikkelt een (complexe) PTSS. Ieder ervaart een gebeurtenis anders, voor de een kan het heftiger ervaren worden als voor een ander. De duur van het plaatsvinden van de traumatische ervaringen kan meespelen. Daarnaast lijken biologische factoren ook een rol te spelen.

Iemand met (complexe) PTSS hoeft niet automatisch ook een dissociatieve stoornis te ontwikkelen. Bij iemand met een dissociatieve stoornis is er wel vaak sprake van complexe PTSS. Een dissociatieve stoornis wordt gedefinieerd in de psychiatrie als een verstoring van de normaal gesproken geïntegreerde functies van bewustzijn, geheugen, identiteit, of waarneming van de omgeving.

Doel van de avonden is om op een informele manier meer te weten te komen over psychische aandoeningen en het leven wat daarbij hoort. Voor mensen die daar direct of indirect mee te maken hebben, maar ook voor iedereen die wat meer daarover wil weten.


Lichtfeest in Walburgiskerk

ZUTPHEN - Op zaterdagavond 2 februari wordt er een spectaculair lichtfeest in de Zutphense Walburgiskerk gehouden. Dan zullen alle kaarsen van de beroemde kaarsenkroon uit 1395 worden aangestoken ter gelegenheid van Maria Lichtmis. In een verder donkere kerk wordt dit een prachtig schouwspel. Het is ook een unieke belevenis omdat het zelden gebeurt dat beide rijen kaarsen worden aangestoken. Bovendien wordt officieel de terugkeer van de kaarsenkroon in de kerk gevierd. Het kunstwerk was drie maanden lang een van de topattracties op de tentoonstelling 'Maria van Gelre' in het museum Valkhof in Nijmegen.

Het lichtfeest bevat daarnaast ook andere elementen: zo zal de Nijmeegse Gregoriaanse Vrouwenschola 'Voces Caelestes' onder leiding van Hanneke van der Grinten gregoriaans gezangen ten gehore brengen. Organist Klaas Stok doet orgelimprovisaties op het beroemde Baderorgel en dr. Dick Akerboom, oud-universitair docent religie wetenschap, zal een verhaal vertellen over de betekenis van Maria Lichtmis. Het feest Lichtmis is de laatste christelijke feestdag na Kerstmis. Het is de herdenking van het zuiveringsoffer dat de moeder van Jezus 40 dagen na zijn geboorte volgens de Joodse wet in de tempel moest brengen. Op Maria Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis. Vandaar de naam.

Aanvang 20.00 uur, het hele programma duurt ongeveer een uur. Iedereen is van harte welkom. De toegang gratis is. Na afloop wordt er wel een collecte gehouden.


Muziek van de Romeinen opgegraven?

ZUTPHEN - Op 30 januari om 19.45 uur spreekt mevrouw Dr. M. Kuhn op een bijeenkomst georganiseerd door Ex Oriente Lux en het Nederlands Klassiek Verbond met als thema Muziek van de Limes. Locatie: Het Odensehuis, Tengnagelshoek 6 te Zutphen.

In de lezing zal een reconstructie van het leven in de Limes-forten worden gepresenteerd met behulp van afbeeldingen en muziek. Kuhn is geknipt voor deze taak: zij is niet alleen een gevierd uitvoerend kunstenaar, maar ook als wetenschapper ingevoerd in de muziek van de oudheid.

De toegang is gratis voor leden van Ex Oriente Lux en het Klassiek Verbond. Ook introducees zijn welkom; een vrijwillige eigen bijdrage wordt zeer gewaardeerd.


Eindeloos ouderschap

ZUTPHEN - Op woensdag 30 januari om 19.30 uur, geven Anneke Groen en Herman Vuijsje, een lezing over het boek 'Eindeloos Ouderschap', in het Genietcafé, aan het Oude Bornhof in Zutphen.

Het opvoeden van kinderen neemt zo'n 20 jaar in beslag en dan is het klaar. Het kind is volwassen. Eindelijk hebben vijftigers en zestigers weer tijd voor hun eigen leven. Voor de huidige generatie van oudere ouders/grootouders blijkt dat echter meestal niet het geval. Die zetten vaak hun eigen bezigheden opzij om de kinderen, op allerlei gebieden, te ondersteunen. Daarmee houdt de zorg voor kinderen nooit op. Anneke Groen (journalist en debatleider) en Herman Vuijsje (auteur en socioloog) spreken hierover in het boek 'Eindeloos Ouderschap'. Op een zeer herkenbare manier én met de nodige humor spreken ze over wat het gevolg kan zijn, van dit verschijnsel. Met een nagesprek onder leiding van Anneke Groen. Voor meer informatie en reserveren, zie website.


www.genietcafe.nl