Rectificatie Zutphense Uitblinkers

ZUTPHEN - Vorige week stond in de rubriek Zutphense Uitblinkers op deze pagina, de naam van een van de uitblinkers verkeerd vermeld. Die week stonden Pjotr en Douwe Macaré in de schijnwerpers en de achternaam van laatstgenoemde was per abuis ook achter Pjotr terechtgekomen. Dit is niet juist, dit had enkel zijn artiestennaam Pjotr moeten zijn.


Geelvinck Fortepiano Festival zet door in 2019 en 2020

ZUTPHEN - Onlangs maakte het Fonds voor Podiumkunsten bekend het Geelvinck Fortepiano Festival voor een periode van twee jaar te subsidiëren. Dit is een significante steun in de rug voor de continuïteit van het festival en vormt een erkenning op nationaal niveau. Een week eerder bevestigde de provincie Gelderland het festival, dat zijn zwaartepunt naar Zutphen heeft verhuisd, met een forse subsidie te willen steunen. Het volgende festival vindt plaats van 8 t/m 22 augustus 2019.

Initiator van het festival is Museum Geelvinck, dat in 2017 een nieuwe vestiging voor historische piano's uit de 18e en 19e eeuw in de historische binnenstad van Zutphen opende: het Geelvinck Muziek Museum Zutphen. Dit was de aanleiding het festival naar Zutphen te verplaatsen. Museum Geelvinck is momenteel in overleg met de gemeente om de continuïteit van de nieuwe vestiging te borgen.

Het festival richt zich met het nieuwe concept 'reset klassiek' op een jonger publiek, dat zich aangesproken voelt door klassieke en romantische pianomuziek anders dan in de reguliere concertzalen.

In de afgelopen jaren is het festival uitgegroeid tot internationaal toonaangevend voor de historische piano uit de 18e en 19e eeuw. Het is wereldwijd het grootste op dit terrein en werkt onder meer samen met de Organisatie Oude Muziek en het Beethoven Festival Zutphen.


Sloop bebouwing Vitensterrein gepland in februari

ZUTPHEN - Vorige week werd al bekend dat de gemeente groen licht gegeven heeft voor huisvesting van jongerenorganisatie Het Dagelijks Bestaan op het Vitensterrein. Als de vergunningenprocedure doorlopen is kan de verhuizing dit najaar plaatsvinden. Volgens de planning zal de gemeente Zutphen in februari beginnen met de sloop van de bestaande bebouwing op het Vitensterrein, met uitzondering van het hoogste gebouw. Deze zal behouden blijven met subsidie van de Provincie Gelderland en worden omgebouwd tot ateliergebouw. Begin mei zijn de sloopwerkzaamheden klaar en krijgt Het Dagelijks Bestaan de grond bouw- en woonrijp opgeleverd en kan de feitelijke bouw starten. Die zal ongeveer drie maanden in beslag nemen.

Het Dagelijks Bestaan, opgericht in 2008, is een organisatie die vastgelopen jongeren begeleidt naar zelfstandigheid. Aan het dagprogramma, momenteel tijdelijk gevestigd in de Proeflokalen aan het Vispoortplein, nemen dertig jongeren deel. Twaalf jongeren wonen 'beschermd' in de Woongemeenschap die tijdelijk gevestigd is in een voormalige gebouw van de COA in Warnsveld.

In nauw overleg met de gemeente Zutphen en stichting Emerpark zullen er 26 prefab woonunits komen, variërend van 16 vierkante meter voor de jongeren tot en met 4 van 70 vierkante meter voor de senior begeleiders. Verder zal het dagprogramma samen met de facilitaire diensten worden gehuisvest in het 'Groene huis', een glazen kas waarin zowel gebouwen worden geplaatst als biologische groenten, fruit, kruiden en bloemen worden verbouwd. Het ateliergebouw 'de Ontharding' biedt ruimte aan de leerwerkplaatsen koken, de bakkerij, bouw- en hout, de pottenbakkerij, lichaamswerk, yoga, kunst en muziek.

In totaal zullen 350 zonnepanelen de benodigde elektriciteit opwekken. Verder wordt er gewerkt met warmtepompen en pelletkachels.