De beker uit 1713. Foto: Jan Rossel
De beker uit 1713. Foto: Jan Rossel Foto:

Oproep om hulp bij zoektocht naar gestolen kerkzilver

WARNSVELD - Warnsvelders vragen aandacht voor de diefstal van het kostbare kerkzilver uit de Martinuskerk in Warnsveld. De inbraak vond plaats in de nacht van 7 op 8 december 2018 en sindsdien ontbreekt ieder spoor. "We hopen dat iemand bij een veilinghuis of antiquair de bekers herkent."

Door Alize Hillebrink

De kerkleden zijn nog altijd verbijsterd over de diefstal van het kostbare zilver. Henk Mulder: "Het Avondmaalszilver was ons zeer dierbaar en behoorde bij de historische waarde van de Martinuskerk, die reeds genoemd werd in een oorkonde van 1121."

Meteen na de inbraak is aangifte gedaan bij de politie en is bedrijfsrecherche Los ingeschakeld. Uit buurtonderzoek bleek dat niemand iets heeft gemerkt van de inbraak.

In dezelfde nacht is op soortgelijke wijze ingebroken in een kantoor van Woonzorgcentrum Den Bouw. Hier zijn sporen van dezelfde grote schroevendraaier gevonden als die in de kerk en de Eekschuur werden aangetroffen. Uit het kantoor werd echter niks weggenomen, zelfs een laptop was achtergelaten. Volgens de recherche zijn dit dezelfde daders geweest.

Het onderzoek is op dit moment op een soort dood spoor beland. Mulder: "Door bekendheid te geven aan het gestolen goed en het tonen van foto's van het antieke zilverwerk, hopen we mensen te mobiliseren om ons te helpen zoeken."

De gestolen stukken zijn geregistreerd op iLost en Art Loss, registers voor vermiste voorwerpen.

[APART KADER]

Het gestolen avondmaalszilver Martinuskerk Warnsveld bestaat uit:

- Twee zilveren avondmaalbekers, anno 1713, met randtekst 'hony soyt qui mal y pense' (zie foto);

- Twee zilveren avondmaalbekers en 2 zilveren bladen, anno 1883 met opschrift 'Geschenk/van den heer/J.A. de Vuller';

- Twee borden en een schenkkan waarvan aan onderkant van de borden staat gegraveerd: 'Hervormde Gemeente Warnsveld/1975'

- Twee kleine zilveren bekers '1990/van de diakenen/van de/Martinuskerk warnsveld' .

- Klein verzilverd schaaltje (quaich) (geschenk uit Schotland in 1995 aan de Martinuskerk)

Detailfoto van de beker uit 1713. Foto: Jan Rossel