Werkgroepleden en burgerhulpverleners, v.l.n.r.: Petra van Osch, Petra Hermsen, Mireille Keller en Irene Wuestman. Foto: Henk Derksen
Werkgroepleden en burgerhulpverleners, v.l.n.r.: Petra van Osch, Petra Hermsen, Mireille Keller en Irene Wuestman. Foto: Henk Derksen

Alles uit je handen laten vallen

ZUTPHEN - Als iemand getroffen wordt door een hartstilstand telt elke seconde. Mireille Keller is sinds anderhalf jaar burgerhulpverlener in Zutphen en is al zeven keer opgeroepen bij een hartstilstand.

Door Alize Hillebrink

Sinds dit jaar zijn Zutphen en Warnsveld 'Hartveilig'. Dit betekent dat verspreid over de gemeente honderden burgerhulpverleners dag en nacht beschikbaar zijn om bij een oproep zo snel mogelijk in actie te komen. Daarnaast zijn er tientallen AED's 24 uur per dag beschikbaar. Een AED is een automatische externe defibrillator dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.

Acute hulpverlening is in de eerste zes minuten cruciaal om te overleven. Ambulances zijn er helaas niet altijd binnen die tijd aanwezig. Daarom is de inzet van burgerhulpverleners voor een eerste acute hulpverlening van levensbelang.

Dat Zutphen nu Hartveilig is, komt door de inzet van vijf actieve inwoners. In 2017 zijn zij aan de slag gegaan met het werven van burgerhulpverleners en het plaatsen van AED's. Irene Wuestman is één van de werkgroepleden. "Ik las de oproep en was gelijk enthousiast. Ik kan reanimeren en ik vond het een mooie doelstelling om Zutphen en Warnsveld hartveilig te maken. We zijn eerst gaan rondfietsen en inventariseren. Kijken naar gewenste locaties. Als inwoner ken je de gemeente het best. Al snel realiseerden we ons: hoe meer hoe beter."

Inmiddels telt Zutphen maar liefst 566 burgerhulpverleners en 37 AED's die 24 uur per dag bereikbaar zijn. De inzet van een AED laat de overlevingskans stijgen van 9 naar 17 procent. Wordt de AED binnen 6 minuten na de hartstilstand ingezet, dan overleeft zelfs de helft van de slachtoffers.

Burgerhulpverlener Mireille Keller heeft vorig jaar meerdere keren een oproep gehad. "Dat betekent alles uit mijn handen laten vallen en erheen." Via een app krijgt Keller de opdracht of ze een AED mee moet nemen of direct naar het slachtoffer moet gaan. "Als ik een AED mee moet nemen dan krijg ik de code van de kast waar die hangt. Er zijn hier drie AED's in de buurt. De buurt waarin ik woon is ultra-hartveilig," lacht ze.
"Wanneer ik de melding heb ontvangen, klik ik op 'ja' en krijg een code. De app ziet waar ik ben. Hij stuurt mij via de snelste weg naar het slachtoffer. Ik moest een keer naar de Sprongstraat in het centrum. Sprong op mijn fiets, haalde onderweg de AED bij het gemeentehuis en ging direct naar het slachtoffer. Toen ik aankwam was de politie al gearriveerd en begonnen met reanimeren. Helaas heb ik ook een keer een melding gehad waarbij het slachtoffer bij aankomst al overleden was."

De eerste AED in Zutphen werd in 2017 geplaatst bij het gemeentehuis aan het 's Gravenhof. De laatste is eind vorig jaar geplaatst bij basisschool de Waaier aan de dr. Visserstraat. In 2018 werden door Hartslagnu (landelijke platform voor burgerhulpverlening) 25 oproepen vanuit Zutphen geregistreerd. Inhoudelijke informatie over de inzet is niet bekend.

Voor meer informatie, bezoek de Facebookpagina 'Zutphenhartveilig' of zie de website.


hartreanimatiezutphen.nl