Cappella Bronckhorst viert een koorjubileum. Foto:Cappella Bronckhorst
Cappella Bronckhorst viert een koorjubileum. Foto:Cappella Bronckhorst Foto:

Honderdjarig Cappella Bronckhorst swingt met Argentijnse mis

VORDEN - Op 27 januari opent Cappella Bronckhorst zijn jubileumjaar met twee Zuid-Amerikaanse missen. Het koor zingt die avond in de Dorpskerk van Vorden de Misa a Buenos Aires van Martin Palmeri en de Misa Criolla van Ariel Ramirez. De muzikale leiding is in handen van dirigent Hans de Wilde.

De Argentijnse componist Martin Palmeri wordt in zijn werk beïnvloed door de muzikale tradities van zijn land, met name de tango. Hij zet de Latijnse teksten op de ritmes van de tango, begeleid door strijkorkest, bas, piano en natuurlijk een bandonéon. Palmeri liet zich daarbij inspireren door het werk van zijn beroemde landgenoot Astor Piazolla.

Verder brengt het koor de Misa Criolla van de, eveneens uit Argentinië afkomstige, componist Ariel Ramirez. Hij schreef deze mis in 1964, toen de volkstaal in de kerk toegestaan werd. Het stuk kenmerkt zich niet alleen door gebruik van de volkstaal, maar ook door volksmuziek. Hij gebruikt ritmes van de indianen en van de criollos: een mengeling van vele volkeren, zoals Europeanen, Afrikanen en oorspronkelijke bewoners. Het stuk wordt begeleid door gitaar, piano en verschillende percussie-instrumenten.

Het concert is de start van het jubileumjaar. Het koor werd op 11 maart 1919 in Steenderen opgericht onder de naam Zanglust en bestaat dus 100 jaar! In de zaal zal een tentoonstelling te zien zijn over de geschiedenis van het koor met oude foto's, concertposters en artikelen.

De koorleden komen uit de gemeente Bronckhorst, Zutphen en omgeving. Onder leiding van dirigent Hans de Wilde trekt het koor de laatste jaren de aandacht met uitvoeringen van klassieke koorwerken zoals de Messiah van Händel, het Requiem van Verdi en de Petite Messe solenelle van Rossini.

Aan het openingsconcert werken de volgende solisten en musici mee:
Mélanie Brilman, sopraan; Luís Olivá, tenor; Jacqueline Edeling, bandoneon; Jan Bartlema, gitaar; Sebastiaan van Delft, piano; Marcel Snijders, contrabas; Roy Kieftenbeld, slagwerk; Jan Willem ten Brinke, slagwerk en het strijkersensemble Ars Floreat onder leiding van Michaela Hollmannová.

De kaarten voor dit concert zijn inmiddels uitverkocht.

Cappella Bronckhorst repeteert in de Dorpskerk van Vorden. Foto: Cappella Bronckhorst