Bekendmaking nieuwe stadsdichter van Zutphen

ZUTPHEN - Donderdagavond 31 januari wordt de nieuwe stadsdichter van Zutphen bekendgemaakt. Tijdens deze avond neemt Mas Papo afscheid als stadsdichter en wordt een nieuwe stadsdichter uitgeroepen.

Door Alize Hillebrink

"Het wordt een feestelijke avond met een gevarieerd programma," vertelt Herma Loman van de organisatie. Optredende gasten zijn: 'Romheen met la Zona', een formatie die muziek en woorden op een unieke manier in elkaar vlecht en de dichters Willem Thies en Willem van Toorn. Vanzelfsprekend zullen de huidige en nieuwe stadsdichter gedichten voordragen.

De jury heeft uit zes kandidaten een definitieve keuze gemaakt. De kandidaten zijn: Egbert van Hattem, Merel Hubatka, Inès Kok van Triest, Otteline van Panthaleon van Eck, Jet Rotmans en Greetje Scholten. Eén van de kandidaten zal de nieuwe stadsdichter worden voor de periode van twee jaar.

De zes kanshebbers hebben tijdens een voorselectie in november opgetreden in het auditorium van de Musea Zutphen. "Hierbij ging het niet alleen om dichterlijke kwaliteit maar ook om de wijze waarop de dichters hun woorden extra zeggingskracht weten te geven door hun uitvoering en presentatie," aldus Loman.

De jury bestaat uit burgemeester Annemieke Vermeulen (voorzitter), de huidige stadsdichter Mas Papo, Myrthe Andriessen (docent Nederlands Vrije School), Peter-Jan Vermeij (organisator Shut Up & Write Zutphen) en Hans Heesen (samensteller literairzutphen.nl).

Dichtbundel
Tijdens de avond lanceert Mas papo zijn dichtbundel met 32 stadsgedichten, een selectie van de gedichten die hij de afgelopen twee jaar voor Zutphen geschreven heeft. De dichtbundel is tijdens de avond te koop voor 5 euro. Daarna op diverse plekken in Zutphen voor 7 euro.

Entreekaarten voor 31 januari zijn te koop bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch en op de avond zelf, voor 5 euro. Online reserveren kan via info@dichterbijzutphen.nl


Zie pagina 5 voor een uitgebreid interview met stadsdichter Mas Papo


Kermis verdwijnt definitief uit centrum Zutphen

ZUTPHEN - De Zutphense kermis vindt dit jaar voor het laatst plaats op de Zutphense markten. Voor 2020 en de jaren erna wordt gezocht naar een andere locatie, buiten het stadscentrum. Dit heeft de gemeente Zutphen vorige week gemeld aan de kermisexploitanten.

Door Alize Hillebrink

Over de kermis op de Zutphense Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt wordt al jaren geklaagd door omwonenden. Geluid is ondanks maatregelen de grootste bron van ergernis, met name bij de uiteinden van de Groenmarkt en de Zaadmarkt. Ook veel (horeca)ondernemers hebben volgens de gemeente bezwaar tegen de kermis in de binnenstad. Zij zien in de kermisweek hun omzetcijfers dalen.

In 2018 liet de gemeente een inventarisatie doen naar potentiële locaties voor de kermis in Zutphen. Uit elf locaties kwamen vier geschikte locaties naar voren: het parkeerterrein achter het politiebureau aan de Houtwal, het parkeerterrein achter de Hanzehal, de voormalige parkeerplaats bij het ziekenhuis en de IJsselkade inclusief rijbaan.

De gemeente gaat nog verder in gesprek met de kermisexploitanten en omwonenden en verwacht in het voorjaar een definitieve nieuwe locatie te hebben. De kermis vindt jaarlijks plaats in het eerste weekend van september en telt zo'n 21 attracties en is een goed draaiend en goed bezocht evenement. Jaarlijks bezoeken rond de 5.000 bezoekers de kermis.