De dames genieten van het stampotbuffet. Foto: Ria van Geel
De dames genieten van het stampotbuffet. Foto: Ria van Geel Foto:

Vrouwen van Nu Warnsveld viert 70-jarig jubileum

WARNSVELD - Dit jaar bestaat Vrouwen van Nu afdeling Warnsveld maar liefst 70 jaar. Het jubileum werd op 11 januari door 150 dames gevierd met een drankje, stampotbuffet en daarna een geweldig optreden van de eigen cabaret groep met als titel 'Over tijd'.

In 1949 vonden een paar heren van de Gelderse Maatschappij van Landbouw dat er in Warnsveld een afdeling moest komen van de N.B.v.P.: een bond voor de vrouwen van het platteland. En zo geschiedde, de bond werd opgericht op 6 januari 1949. Tussen de plattelandsvrouwen en de heren van de Gelderse Maatschappij van Landbouw ontstond een goede samenwerking. Ze voerden ze jaren samen een toneelstuk op voor de ouderen in Warnsveld.

De plattelandsvrouwen waren erg actief. Men liep mee met de avondvierdaagse, namen deel aan de Gondelvaart en er vonden uitwisselingen plaats. Niet alleen binnen Nederland maar ook met Engeland, waar de bel die met kerst gebruikt wordt om stilte te krijgen, nog een tastbaar bewijs van is. Ook waren er vele commissies. Een koffie-, kleedjes-, snoepjes-, bloemen- en een kledingcommissie. Deze werkzaamheden worden tegenwoordig gedaan door het bestuur.

En ook veel andere dingen zijn door de zeventig jaren heen veranderd. Zo begon men ooit met 24 leden, vonden de avonden plaats bij leden thuis en nam men zelf nog een koffiekopje en breiwerkje mee. Door de jaren heen groeide het ledenaantal fors en er was zoveel gezelligheid dat het breiwerkje al snel thuis werd gelaten. Op het hoogtepunt had de vereniging maar liefst 300 leden en kwam er naast een ledenstop zelfs even een voorstel om een nieuwe vereniging op te richten voor de Zutphense leden (dit ging niet door omdat deze leden dit zelf niet wilden). Men groeide uit het jasje bij de Pauw en verhuisde in 1995 de avonden naar 't Nut, waar de dames zich tegenwoordig laten bedienen door Henk en zijn vrijwilligers.

Door de enorme veranderingen die plaatsvonden wordt de naam Plattelandsvrouwen in 2002 verandert in NBvP Vrouwen van Nu. Door de vergrijzing van de leden, de veranderde doelgroep, de opheffing van de volksdansgroep en het zangkoor, daalde het ledental sterk. In 2012 laten de dames de naam NBvP vallen en gingen ze verder als Vrouwen van Nu. Tot groot genoegen groeit het aantal leden de laatste jaren fors, en mag men zelfs soms jongere leden begroeten.

Ook lid worden, meer informatie of vragen, stuur dan een mail.


vrouwenvannu.warnsveld@gmail.com

vrouwenvannu.nl/warnsveld