Els Sytsma (l) en Loes Buijserd: “De winkel en doelstellingen van de Zutphense HAND blijven gewoon zoals ze zijn.” Foto: Eric Klop
Els Sytsma (l) en Loes Buijserd: “De winkel en doelstellingen van de Zutphense HAND blijven gewoon zoals ze zijn.” Foto: Eric Klop Foto:

Zutphense HAND zoekt helpende handen

Bestuur charitatieve kringloopwinkel wil vrijwilligers 'ontzorgen'

Door Eric Klop

ZUTPHEN – De kringloopwinkel staat propvol. Van serviesgoed, elektronica en meubels tot boeken, lampen en kleding. Je kunt het haast zo gek niet bedenken of het is er. Altijd klaar voor gebruik. Een walhalla voor de koopjesjager. En bovenal hand in hand met het goede doel. Want dat beoogt stichting De Zutphense HAND, waarvan de laatste vier letters de afkorting zijn van Hulp Aan Noodlijdende Derden. Geheel in handen van vrijwilligers, al ruim veertig jaar. Maar met het oog op de toekomst zijn enkele organisatorische aanpassingen noodzakelijk.

Inname van overtollige spullen. Verkoop voor een prikkie aan mensen die er nog wél raad mee weten. Je zal er maar net het Italiaanse koffiekopje vinden dat je altijd al had willen hebben. De oude maar nog blinkende salontafel die het vintage-interieur compleet maakt. Of voordelige aanschaf van huisraad om andere redenen. Waarom niet? Dankzij de inzet van bijna tachtig vrijwilligers staat het assortiment paraat en de klant steunt er nog een goed doel mee ook! Sinds jaar en dag in een historisch pakhuis aan de Kolenstraat. Voortgekomen uit de zogenoemde Ethiopiëwinkel, die oudere inwoners van Zutphen zich heus nog wel zullen herinneren. Een begrip, dat de HAND inmiddels in zekere zin ook is. "Toch weet niet iedereen de weg naar de winkel te vinden", zegt Els Sytsma (45), vanaf september jongstleden stichtingsvoorzitter. "En ook goede doelen kunnen zich nog melden", voegt secretaris Loes Buijserd toe.

Gert Aartsen is sinds kort penningmeester. Het vierde bestuurslid heet Piet Slikker, die al langer dan vijftien jaar meedraait. Zijn functie richt zich vooral op de doelstelling van HAND: Het verstrekken van financiële giften aan organisaties die goed doen in het buitenland dan wel in de gemeente Zutphen en zeer directe omgeving. De exploitatie van een weeshuis met school op Bali bijvoorbeeld. Een dovenschool in Oeganda. Waterreservoirs op Cuba. Of dichter bij huis onder andere activiteiten van de Stichting Leergeld Zutphen. Mits wordt voldaan aan bepaalde criteria. Zo moet de aanvrager van een donatie aan een buitenlands project er rechtstreeks bij betrokken zijn en erover kunnen rapporteren. Ook dient de financiële steun te worden besteed aan een concreet middel en bijdragen aan een zelfstandiger functioneren van de doelgroep. De 82-jarige Piet Slikker houdt het in zijn afwegingen allemaal nauwlettend in de gaten.


Lees verder op pagina 3