Aantal woninginbraken gehalveerd

ZUTPHEN - Het aantal woninginbraken in de gemeente Zutphen is spectaculair gedaald. In 2018 werd 67 keer ingebroken of een inbraakpoging gedaan. Dat is een daling van bijna vijftig procent ten opzichte van 2017 toen de teller op 127 stond. De dalende trend is in alle wijken zichtbaar behalve in het centrum en De Hoven. In het centrum van Zutphen steeg het aantal inbraken juist van 10 naar 17. In De Hoven werd 5 keer ingebroken in 2018 tegen 2 keer het jaar daarvoor. Alle data staan op de website.

Sinds 2013 is er een neerwaartse trend van woninginbraken. In 2013 waren er maar liefst 319 inbraken of inbraakpogingen, bijna vijf keer zoveel als in 2018. De daling komt onder meer omdat inwoners steeds meer aandacht hebben voor de veiligheid van hun huis en hun buurt. Daarbij speelt buurtpreventie een belangrijke rol. Zo zijn in de gemeente Zutphen tientallen Whatsapp-groepen, surveilleren in Warnsveld al enkele jaren buurtpreventieteams en is er sinds 2016 de BuurTent.

De BuurTent is een burgerinitiatief van de Stadsonderneming Zutphen in samenwerking met politie, gemeente en slotenspecialist Adema. De BuurTent wordt maandelijks geplaatst in een buurt waar recentelijk is ingebroken. In de BuurTent geven ervaren vrijwilligers voorlichting over buurtpreventie en gaan buurtgenoten met elkaar in gesprek over de veiligheid in hun buurt. Een overzicht van deze locaties en andere buurtpreventie-initiatieven, zijn te vinden op de website.


www.buurtpreventje.nl


Basisscholenkampioenschap schaken

ZUTPHEN - Zaterdagmiddag 16 februari 2019 wordt voor de 36ste keer het Zutphens basisscholenkampioenschap schaken gehouden in Multicultureel Centrum Waterkacht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 te Zutphen. Het kampioenschap begint om 13.00 uur, einde omstreeks 17.00 uur.

Alle basisscholen in de gemeente Zutphen kunnen aan dit kampioenschap met een team mee doen. Een team bestaat uit 4 spelers en eventueel 1 of 2 reserves. Elke school mag met meerdere teams mee doen. De bijdrage is 20 euro per team.

Tot 2 februari 2019 kan men zich opgeven. Meer informatie zie de website van het Schaakgenootschap Zutphen.


schaakgenootschapzutphen.nl


Politiek spreekuur CDA Zutphen-Warnsveld

WARNSVELD - Ook in het nieuwe jaar organiseert het CDA Zutphen Warnsveld weer maandelijks een politiek spreekuur. Het eerste spreekuur van 2019 vindt woensdag 16 januari plaats in `t Warnshuus in Warnsveld. Iedereen is van harte welkom tussen 19.00 tot 20.00 uur.

Het spreekuur is bedoeld voor alle inwoners van onze gemeente die een vraag hebben over de gemeentepolitiek, een suggestie hebben voor de raads- en forumleden van het CDA of een concrete vraag hebben over een bepaald onderwerp. Wees welkom, de koffie en thee staan klaar.


Ouders & Co over omgaan met overgangen

ZUTPHEN - Op vrijdag 11 januari is er in het Genietcafé Zutphen weer een Cafe Ouders & Co. Het thema is deze keer: 'Overgangen, en hoe kan je je kind daarbij ondersteunen?'. Om 10:00 uur komt Annemarie Doze, ouderschapscoach voor bewuste aanstaande en bestaande ouders, hierover vertellen, en ze hoort ook graag eigen ervaringen van de aanwezigen.

Elk kind komt in zijn leven veranderingen tegen waar hij/zij aan wennen moet. Bijvoorbeeld een verhuizing, een zusje of broertje erbij of een echtscheiding zijn ingrijpende situaties voor een kind. Daarin vragen ze van jou als ouders een veilige bedding en begeleiding om hiermee om te gaan. Wat je kind nodig heeft vraagt goed te kijken naar zijn eigenheid en behoeftes. Annemarie heeft als ouderschapscoach een simpele methode ontwikkeld hoe je je kind daarin kunt ondersteunen. Je bent welkom vanaf 9:00 uur, toegang is gratis met de hele ochtend vrije inloop, dus je mag ook binnen wippen voor een half uurtje. Je betaalt alleen voor je consumptie. Het thema begint om 10:00 uur en duurt meestal ongeveer een half uur.

Café Ouders & Co en is een intitiatief van De Geboortenis. Breng gerust je kindje mee; er is volop speelruimte.


Een reis naar Israël

ZUTPHEN - KBO Zutphen heeft op dinsdag 22 januari een bijeenkomst waarin Ad de la Mar een lezing zal verzorgen met beelden over zijn reizen naar Israël. Ad was ruim dertig jaar onderwijzer en directeur van een basisschool met altijd ook een grote liefde voor geschiedenis, kunst en informatica. Aanvang: 14.00 uur. Locatie: Elisabeth, Geweldigershoek 39, Zutphen.