Volop beweging voor leerlingen basisschool De Parel

ZUTPHEN - Het is meer spelen en bewegen voor leerlingen van basisschool De Parel in Zutphen. Een beweegbegeleider van Beweeg Wijs organiseert extra speel- en beweegactiviteiten tijdens schooltijd. Daarnaast zijn er activiteiten buiten schooltijd, waar ook andere kinderen uit de wijk aan mee kunnen doen. De school werkt ook aan het stimuleren van gezonde voedingskeuzes.

Woensdag 19 december ondertekenden wethouder Mathijs ten Broeke, de directeur van Beweeg Wijs Ron ten Broeke en namens De Parel, Imke Beeren, een intentieverklaring. Wethouder ten Broeke: "Door gebruik te maken van de Beweeg Wijs-methode leren kinderen op jonge leeftijd met plezier meer te bewegen. Dit is een stapje op weg naar een gezonde manier van leven. De kans om later ook een goede gezondheid te houden wordt hierdoor groter. Gemeente Zutphen vindt dit heel belangrijk en subsidieert Beweeg Wijs."

Subsidie Gezond in de Stad
De subsidie aan Beweeg Wijs is onderdeel van het programma 'Gezond in de Stad'. Gezond in de Stad richt zich op de jeugd en op de thema's 'meer bewegen' en 'gezonde voeding'. De Parel is de derde school in de gemeente Zutphen die vanuit 'Gezond in de Stad' de Beweeg Wijs-methode invoert. In 2015 zijn De Waaier en De Wegwijzer hier al mee gestart.

De Parel doet ook mee aan het 'Gezond in de Stad'-project 'Voedseleducatie'. Via dit project ervaren kinderen hoe ze zelf groente en fruit kunnen laten groeien in een moestuinbak of schooltuintje. En ze maken de producten samen klaar om er ook van te eten.


Dames verruilen bakkerij voor estafette zwemmen

ZUTPHEN/WARNSVELD - In het weekend van vrijdag 21 tot en met zondag 23 december vonden in Tilburg de Open Nederlandse Kampioenschappen gezwommen. De IJsselmeeuwen Zutphen heeft een primeur met maar liefst drie geplaatste estafetteteams. Een gemengd team 4 x 50 wisselslag, een gemengd team 4 x 50 vrije slag en een damesteam 4 x 100 vrij.

Dat deze teams geplaatst zijn is al bijzonder, maar het is wel heel bijzonder dat de helft van het dames estafetteteam bij bakkerij Van Zuijlen in Warnsveld werkt. Mirthe Kraus (20) werkt al geruime tijd, naast haar opleiding aan de Hogere Hotelschool, in de bakkerij en ze is een vertrouwd gezicht op zaterdag. De andere medewerkster van bakkerij Van Zuijlen is Welmoed Doornbos (16). De vwo-scholiere werkt voornamelijk achter de schermen en combineert het werk met haar grootste hobby zwemmen.

Samen met de andere twee zwemmers Aniek Garritsen (23) en Zara Govaers (14) was er aan het begin van het seizoen het plan gesmeed om de limiet te halen voor plaatsing met het estafetteteam. De limiet (4:09.56) was helaas net niet gehaald, maar 4:11.62 bleek toch snel genoeg voor plaatsing. Alle vier zwemmen ze 1:02:xx op de 100 vrij.

Afgelopen weekend werd bekend dat het team zich had geplaatst, maar toen moest er nog een hobbel worden genomen. Mirthe en Welmoed zouden natuurlijk aanstaande zaterdag werken bij bakkerij Van Zuijlen. Uitgerekend voor één van de drukste weekenden van het jaar moest er vrij worden gevraagd. Duidelijk is wel dat Alfons van Zuijlen, eigenaar van de bakkerij, meeleeft met zijn 'weekendtalenten'. "Dit is zo'n unieke kans voor Mirthe, Welmoed en de andere twee zwemmers. Natuurlijk, mogen ze gaan!" aldus Alfons van Zuijlen.