'Het liefst hebben we weer twaalf gondels, zoals vroeger'

Vervolg van voorpagina

WARNSVELD - Daarnaast heeft de stichting ook een sociale missie. "Wat het sterk maakt," zegt Derksen, "is dat groepen gezamenlijk bouwen aan de gondels. Het is cohesie bevorderend, net als carnaval. Met elkaar aan de slag onder het genot van een kop koffie of een pilsje."

Zweverink vertelt hoe het in zijn werk gaat. "Een bouwgroep bestaat uit zo'n vijf bouwers. De gondels worden op kant en klare vlotten gebouwd. Het thema is meestal maatschappelijk of historisch, al dan niet lokaal. "Iedereen is trots als de gondel in het water ligt." En er zijn prijzen te winnen. "Maar het gaat vooral om de eer," zegt hij. Wat de Gondelvaart vooral bijzonder maakt is dat er geen elektriciteit wordt gebruikt en de hele vaart is volledig ongemotoriseerd. Per gondel worden zo'n duizend tot vijftienhonderd waxinelichtjes aangestoken. En ja, er is oog voor het milieu. De waxinelichthouders worden na afloop netjes ingezameld en gerecycled. Ook wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte of duurzame materialen.

De Gondelvaart is op 30 en 31 augustus 2019. Belangstellenden die een gondel willen bouwen, willen samenwerken of Vriend willen worden van de Gondelvaart, kunnen contact opnemen met Henk Derksen via h.derksen5@chello.nl