Het Groene Kralensnoer

Bij het kruispunt Den Elterweg – Rijksstraatweg staat een schuin bordje. Hierop wordt een toelichting gegeven op het landschapsproject Het Witte Lint dat de komende jaren moet verder groeien tot een prachtige bomenrij. Er staan zelfs foto's bij hoe het allemaal gaat worden. Maar inmiddels weten we dat de toekomst van Het Witte Lint je reinste science fiction is.
De scheefstaande bomen op de dijkjes langs de N348 zijn inmiddels bijna allemaal in de hakselaar verdwenen, het bordje niet. Dat is gelukkig kever-proof. Een paar miljoen gemeenschapsgeld kreeg in 2018 een nieuwe naam: weggegooid geld. En wat waren de initiatiefnemers deze zomer blij dat ze van dit mislukte plan uiteindelijk de perenprachtkever als dader konden aanwijzen. Een pak van hun hart, de kever heeft het gedaan. Niet de plannenmakers en al helemaal niet de politiek verantwoordelijken. Heeft u één bestuurder excuses horen maken over zoveel geblunder?

Maar de vorige maand werd bij ons in Warnsveld een heuse bijeenkomst gehouden over de opvolger van Het Witte Lint, nu krijgen we het Groene Kralensnoer. En dan zonder schuin geplaatste paaltjes, deze moeten allemaal weg, want er zit auteursrecht op. Hoe verzinnen ze het? De monotone boompjes gaan dus weg en worden volgens plan vervangen door een afwisseling van bosschages en open landschap. 'En de stukken die nog open zijn gaan we zodanig inrichten dat ze beter te beleven zijn.' Huh? Beginnen ze weer met dat wollige taalgebruik? En dan moeten we ook nog oppassen voor landjepik. Want in de nieuwe plannen concentreert de provincie zich niet alleen op de eigen bermen en dijkjes langs de N348. Nee, in de nieuwe plannen worden ook de grote groenstroken tussen Zutphen en Warnsveld bij de inrichting betrokken. Maar dat is toch echt gemeentegrond en het lijkt mij niet dat de arme gemeente zomaar een bedrag heeft klaarliggen om in een parelsnoer te investeren. Gelukkig liggen bij de provincie nog wel een paar centjes, dus duur verhuren lijkt mij een uitstekende optie.

Als alles straks klaar is hebben we veel diversiteit. Boompjes en struiken met verschillende bloeimomenten en overal felgekleurde bloemen en planten. Deze trekken volgens de ideeënmakers op hun beurt fazanten en patrijzen aan die hier gaan broeden want de kuikens zijn dol op insecten. Een bizar idee, helemaal naast zo'n drukke weg waar het gras aan de overkant altijd groener is. Straks horen we spletsh en dan staat het volgende schandaal in de krant.
O ja, vorige week belde er nog een mevrouw van het BNN-VARA televisieprogramma Kannie-Waarzijn. Ze hadden mijn vorige column op internet gelezen en of ik bereid ben op tv iets te vertellen over dit berm-drama? Ik heb het afgehouden, zo'n column in het Contact is mij meer dan genoeg.