Tijdschriftenhandel krijgt negenduizend euro van gemeente

ZUTPHEN - Eigenaar Toon van den Berg van tijdschriftenhandel de Berkel aan de Groenmarkt in Zutphen krijgt 9.542 euro van de gemeente Zutphen ter compensatie van geleden schade door werkzaamheden aan de Groenmarkt.

Door Alize Hillebrink

Door de werkzaamheden aan de Groenmarkt en aansluitend de werkzaamheden aan de IJsselkade en de Oude IJsselbrug in 2015 en 2016 zag de ondernemer zijn inkomsten dalen en claimde een schade van 30.000 euro.

De gemeente vond dat de inkomstenderving onder algemeen ondernemersrisico viel, maar liet de claim beoordelen door een onafhankelijk adviesbureau. Deze concludeerde dat er sprake was van inkomstenverlies tijdens de herinrichting van de Groenmarkt. De periode van werkzaamheden aan de IJsselkade en de Oude IJsselbrug nam het bureau niet mee 'daar deze op geruime afstand lagen van de winkel en dat de winkel gedurende die werkzaamheden altijd toegankelijk en bereikbaar is gebleven'. Het adviesbureau berekende een totale schade van 14.710 euro en achtte het algemeen ondernemersrisico op 5.186. Het eindadvies luidt een tegemoetkoming in de schade van 9.542 euro.

Wethouder Annelies de Jonge zegt zich niet helemaal prettig te voelen bij de compensatie. "We hebben erg veel inspanning geleverd in de communicatie over de werkzaamheden en 98 procent van de ondernemers is daar erg tevreden over geweest. Het is ook de enige klacht die we tot nu toe hebben gekregen naar aanleiding van de werkzaamheden in het gebied. "Hij staat in zijn recht, maar lekker voelt het niet."

"Het toekennen van een vergoeding aan tijdschriftenhandel de Berkel betekent niet dat andere ondernemers op de Groenmarkt daarmee per definitie ook in aanmerking komen voor nadeelcompensatie," schrijft de gemeente in haar besluit. "Ieder verzoek wordt opnieuw bekeken." In het geval van de tijdschriftenhandel speelde onder andere de vondst van een beerput voor de winkel een rol, waardoor de winkel in die periode alleen via loopplanken bereikbaar was en er niets voor de winkel opgesteld kon worden. "Deze situatie deed zich niet voor bij andere ondernemingen."


Binnenstadondernemers geven stad flinke impuls

ZUTPHEN – De binnenstadondernemers, verenigd in de SOBZ, geven in 2019 de binnenstad weer een flinke impuls: 70.000 euro van het ondernemersfonds stellen ze beschikbaar aan evenementen. "We doen dit omdat evenementen ontzettend belangrijk zijn voor de binnenstad", aldus Gilbert Beijer, voorzitter van de SOBZ. "Ze trekken mensen naar de stad, die hier vervolgens winkelen en de horeca bezoeken. Daarmee zetten we Zutphen op de kaart. Door de toenemende waardering zien we ook dat herhaalbezoeken toenemen."

De ondernemers richten zich op kwaliteit. "We willen en moeten een kwaliteitsslag maken", vertelt SOBZ-voorzitter Gilbert Beijer. "Daarom zijn we dit najaar, samen met Zutphen Promotie en de gemeente, gestart met de Zutphen Event Academy. We hebben in vijf avonden organisatoren bijgespijkerd over begrotingen maken en plannen opstellen. Centraal tijdens deze avonden stond het 'DNA van Zutphen'. De SOBZ wil vooral evenementen steunen die dit DNA onderstrepen."

Tot 27 januari kunnen de organisaties hun plannen indienen op InZutphen.nl om een aanvraag voor sponsoring te doen. Beijer: "We hebben Zutphen Promotie gevraagd de evenementen te beoordelen op basis van een door de binnenstadondernemers vastgestelde criteria en het budget op een verantwoorde wijze te verdelen. Leidend daarin moet zijn dat we de kwaliteit willen verhogen. We hebben geprobeerd de criteria hiervoor zo helder mogelijk te formuleren. Belangrijk is dat de organisatoren goed nadenken over de doelgroepen waar ze zich op richten en we kijken of hun plan goed in elkaar zit, met een marketing- en communicatieplan en een sluitende begroting. Zoals we afgelopen weekend hebben gezien met Sprookjesstad Zutphen, trek je veel mensen naar de stad door een thema te kiezen dat aansluit bij een groot publiek en een goede programmering."

De binnenstadondernemers stellen 70.000 euro beschikbaar om evenementen te sponsoren. Hoe de gelden over de evenementen verdeeld worden, wordt in februari duidelijk. De stichting Zutphen Promotie bekijkt de aanvragen en toetst deze aan de hand van de gestelde criteria. Daarna doet zij een voorstel aan de ondernemers, die vervolgens de beslissing nemen.

Aanvragen
Evenementenorganisatoren kunnen tot 27 januari 2019 hun aanvraag voor sponsoring indienen via de website.


www.inzutphen.nl/sponsoring


Laatste Repair Café van dit jaar

ZUTPHEN - Op zaterdag 29 december van 13.00 tot 16.00 uur vindt het laatste Repair Café van dit jaar in Stadswerkplaats Zutphen, De Waarden 309 (Helbergen), plaats. Staat er nog een kapot of niet goed werkend voorwerp in huis of schuur, neem dat dan mee. De vaklieden kijken of het nog gerepareerd kan worden Denk ook aan een antiek of gewoon oud voorwerp met veel gevoelswaarde of een kledingstuk waar een steekje aan los is. Er staan potjes voor een vrije gift en ook de koffie staat klaar.


stadswerkplaats-zutphen.nl