De Warnsveldse Gondelvaart. Mooie met waxinelichtjes versierde gondels op de Berkel. Foto:  Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau
De Warnsveldse Gondelvaart. Mooie met waxinelichtjes versierde gondels op de Berkel. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Gondelvaart Warnsveld gaat door

WARNSVELD - Even hing de traditionele Gondelvaart in Warnsveld aan een zijden draadje. Er waren onvoldoende gondels voor het sprookje op de Berkel. Gelukkig heeft zich op het laatste moment nog een bouwploeg gemeld.

Door Alize Hillebrink

Voor de tweejaarlijkse traditie in het dorp blijkt het lastig om voldoende bouwploegen te vinden. In 2017 stond het bestuur ook al op het punt om de gondelvaart af te gelasten wegens een tekort aan gondels. Nu spande het er weer om of het lichtfestijn in Warnsveld komend jaar doorgang zou vinden. "Dat zijn zware beslissingen," zucht Henk Derksen, secretaris van Stichting Gondelvaart Warnsveld. "Maar gelukkig meldde zich vorige week nog een nieuwe bouwgroep en kunnen we iedereen laten weten dat het doorgaat."

De traditie van de Gondelvaart in Warnsveld ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw. Met bijna een eeuw op zijn conto mag het lichtfestijn niet verloren gaan vinden de heren. "We hebben nu acht bouwgroepen en acht gondels. Een gedeelte daarvan doet al jaren mee, maar er zijn er ook veel mee gestopt de laatste jaren," vertelt bestuurslid Jan Zweverink. "Het komt omdat jongeren het druk hebben," zegt Zweverink. "Het liefst hebben we weer twaalf gondels, zoals vroeger."

Ook blijkt er vaak een tekort aan bouwplaatsen om de gondels op te bouwen. Zweverink die als jongetje van zes al met zijn ouders naar de gondelvaart ging kijken, vertelt dat gondels vroeger vaak in boerenschuren werden gebouwd. "Dat is nu niet meer standaard. Maar daar proberen we als stichting zoveel mogelijk oplossingen voor te vinden."

Om nog mee te kunnen in de vaart der volkeren oriƫnteert de stichting zich op samenwerking met derden. "Dat kunnen ook partijen buiten Warnsveld zijn," zegt Derksen. Ook doen ze een oproep om 'Vrienden' te worden van de Gondelvaart.


Lees verder op pagina 7

De Warnsveldse Gondelvaart. Mooie met waxinelichtjes versierde gondels op de Berkel. Foto: Patrick van Gemert