Carbidschieten op het terrein van Wielersportvereniging ETP Zutphen. Foto: PR
Carbidschieten op het terrein van Wielersportvereniging ETP Zutphen. Foto: PR

Doffe knallen, leuke muziek en hapjes en drankjes

ZUTPHEN - Ook dit jaar wordt op oudejaarsdag op het veldcrossterrein van de Wielersportvereniging ETP Zutphen weer carbid ontstoken. Dit jaar heeft de organisatie zelfs gezorgd voor een elektronische ontsteking, zodat het voor kinderen (natuurlijk onder begeleiding van de vrijwilligers) gemakkelijker afsteken is en ze er nog meer van kunnen genieten. Dus kom op maandag 31 december van 13.00 uur tot 17.00 uur met het hele gezin naar het terrein van de ETP en ga knallend het jaar uit.

Doffe knallen, leuke muziek en heerlijke drankjes; dat is het carbidschieten in Zutphen. "Dit jaar de zesde editie. Wij hebben goede contacten met de gemeente Zutphen, zorgen voor de nodige veiligheidsmaatregelen en hebben wederom dit jaar de evenementenvergunning ontvangen. Vuurwerk mag je pas vanaf 18.00 uur vuurwerk afsteken op oudejaarsdag, maar het carbidschieten kan al vanaf 13.00 uur bij ons op het terrein. Wij hopen dat het die dag geweldig weer is", zegt Stan Hompe namens de organisatie van Wielersportvereniging ETP Zutphen.

Hij vervolgt: "Het veilig afsteken van vuurwerk voor kinderen was eigenlijk onze eerste insteek. Daarnaast leek het ons erg leuk om gezamenlijk carbid te schieten." Daarbij stuitte de organisatie op een klein probleem. "Het terrein ligt op de grens van de stad. Wettelijk is het alleen toegestaan om carbid te schieten in het buitengebied. Maar gelukkig hebben wij toch toestemming gekregen".
Het resulteerde in voorgaande jaren al in een gezellig samenzijn onder het genot van muziek en diverse hapjes en drankjes, verkrijgbaar bij de kramen en tenten op het terrein. Hompe: "Dit jaar is opnieuw een spektakel te verwachten aan de Laan naar Eme in Zutphen, die niet gaat zonder een groot aantal vrijwilligers die alles in veilige banen leiden." De organisatie stelt via Jansen Horen en Zien gratis gehoorbeschermers ter beschikking.

Naast een stellage met de 'normale' melkbussen, zijn er voor jeugd van 8 tot 12 jaar eigen melkbussen. De kinderen kunnen voor 2 euro een bal kopen, die zij vervolgens zelf mogen afschieten. Dit jaar via de elektronische ontsteking. "Zodra kinderen een bal kopen, zetten wij een nummer en de naam van de nieuwe eigenaar op de bal. Want na het afschieten mogen de kinderen hun bal ophalen en houden. In totaal zijn er ongeveer driehonderd ballen beschikbaar!". Ouderen kunnen voor 2 euro een bal kopen en doelgericht schieten in de grote of kleine ring en de gewonnen prijs uit laten betalen in consumptiemunten.