Stadsarcheoloog op NPO radio 1 over Zutphense reliekenroof

ZUTPHEN - In de serie Tijdgeest die wordt uitgezonden in OVT, het geschiedenisprogramma van de VPRO op NPO radio 1, gaat het in aflevering 6 over reliekenroof. De tweede helft van het programma richt zich op de gestolen Zutphense reliek van Sint Justus. Stadsarcheoloog Michel Groothedde vertelt over de komst van het reliek naar Zutphen en hoe het na de verwoesting van het Franciscanenklooster Galilea in 1572 uit de vlammen gered werd en overgebracht werd naar Antwerpen. Daar is het hoofd in de reliekhouder, na omzwervingen, nog altijd aanwezig in de St. Carolus Borromeuskerk. Deze aflevering, 'Heiligman in de zak', wordt zondag 23 december rond 11.20 uur uitgezonden op NPO radio 1.


Verzamelbeurs voor postzegels, munten en prentbriefkaarten

EEFDE - Op zaterdag 22 december wordt in 'Dorpshuis Het Hart' Jolinkweg 2 in Eefde een postzegel-, munten- en prentbriefkaartenbeurs gehouden. Aanvang 10.00 uur. De organisatie is in handen van De Verzamelaar Midden Nederland en van de Filatelistenvereniging Zutphen. Deze beurs is een eenmalige vervanging voor de maandelijkse verzamelbeurs in Gorssel. Naast ruilen, kopen en verkopen kan men ook verzamelobjecten laten taxeren. Dit evenement wordt om ongeveer 16.00 uur afgesloten. De toegang is gratis.


Zomaar een kerstavond

ZUTPHEN - Op zondag 23 januari vanaf 15.30 uur is er een bijzondere kerstvoorstelling voor de hele familie in het Genietcafé, gelegen aan het historische Oude Bornhof in Zutphen.

'Zomaar een kerstavond', is de titel van een eigentijds kerstverhaal, geschreven en verteld door Wilma Kiewiet. Het verhaal wordt afgewisseld met sfeervolle Christmas Songs, gezongen door Ellen Kiewiet. Herkenbare en verwarmende klanken voeren de boventoon.Geniet ervan onder het genot van een glas heerlijke glühwein.

Het programma van Wilma en Ellen Kiewiet, is geïnspireerd op de kerstsfeer in familieverband. "In de donkere dagen voor kerst worden en werden alle Christmas Songs uit de kast gehaald. Vader achter de piano en wij zongen het hoogste lied. Hoe fijn is het om deze sfeer nu in een vorm te gieten, waar meer mensen van mee kunnen genieten", aldus Wilma. Ellen, zangeres, acteur en theatermaakster zingt de 'sterren' van de hemel.

Voor informatie, kosten en reserveren, zie de website.


www.genietcafe.nl


De kracht van het verhaal

ZUTPHEN - Bij de religieus-humanisten van het Apostolisch Genootschap heeft kerstavond een eigen gezicht. De avond begint om 19.30 uur. De kerstwijding heet dit jaar 'De kracht van het verhaal'. In een sfeervol uur met vertellers, muziek en zang wordt het oude verhaal in de woorden van nu gegoten. En denk je als toehoorder ook na over de kracht van je eigen verhaal. Iedereen is van harte welkom op 24 december aan de Prinses Marijkelaan 9A in Zutphen.


www.apgen.nl/kerst


Kerstfeest bij het Leger des Heils

ZUTPHEN - Kerstavond maandag 24 december 22.30 uur Kerstnachtdienst in de verwarmde zaal van het Leger des Heils aan het Hagepoortplein. Medewerking wordt verleend door een projectkoor met als soliste Marit Welmers en het muziekensemble van korps Zutphen. Voor de dienst worden bekende kerstliederen gezongen. Na de dienst is er kerststol met warme chocolademelk, koffie of thee. Eerste Kerstdag, dinsdag 25 december, om 10.30 uur is er wederom een feestelijke kerstdienst, nu met medewerking van het muziekensemble van Korps Zutphen. Na afloop gelegenheid voor gezamenlijk koffie drinken. De diensten staan onder leiding van majoor J. Kopmels en envoy L.Kopmels-Lancee. Iedereen is van harte welkom.