Yaser en Mohi met hun buddies Yvon, Ian en Marike. Foto: Meike Wesselink
Yaser en Mohi met hun buddies Yvon, Ian en Marike. Foto: Meike Wesselink Foto:

'We hebben nog nooit zo lekker gegeten'

ZUTPHEN - Ian Muller vond het spannend om kennis te maken met zijn Iraanse buddy Yaser Ariya Nazar. "Maar het gekke is, het is helemaal niet spannend. Ik voelde meteen een connectie met Yaser." Ook Yasers vrouw, Mohadese Jazayeri leerde haar buddy, Yvon Verschoor, kennen. Sindsdien trekken de twee Zutphense gezinnen samen op. Verbonden door hun buddies.

Door Meike Wesselink

Ian en zijn partner Marieke hebben Yvon, Mohi (afkorting van Mohadese) en Yaser uitgenodigd voor een vervroegde kerstlunch. Ze zitten gezellig samen rond het kleine kerstboompje in de voorkamer. Mohi en Yaser werden als moslim geboren, maar maakten via een vriend kennis met het christelijke geloof waar ze zich ook toe bekeerden. De boom is hen dan ook niet vreemd. Kerst vieren Mohi en Yaser in de Iraanse kerk in Apeldoorn en als het lukt, schuiven ze daarna met hun buddies aan bij het Buddy to Buddy Kerstdiner. Ian: "Yaser wist me te vertellen dat moslims de kerstboom ook kennen. Jezus komt in de Koran voor als profeet. Dat wist ik helemaal niet."

Ian en Marieke zien het buddyschap als een bijzonder manier om meer te weten te komen over het leven van vluchtelingen, maar merken ook dat het hen helpt om nóg meer te integreren in Zutphen waar ze nog niet zo lang geleden zijn neergestreken. Mohi en Yaser wonen samen met hun tweejarige dochter Diyana al bijna twee en een half jaar in het AZC in Zutphen. Dat is lang. Het jonge stel heeft dromen. Mohi wil graag civiele techniek studeren, iets dat in Iran voor vrouwen niet is weggelegd. Yaser is lasser en gespecialiseerd in gaspijpleidingen. In Iran stond hij bekend om zijn werk en ook in Nederland wil Yaser graag voet aan de grond krijgen. Omdat ze nog steeds niet weten of ze kunnen blijven, dromen ze, zij het voorzichtig.

Yvon: "Mohi is mijn derde buddy. Het AZC ken ik dus al, maar het blijft bijzonder om er te komen en te zien hoe Mohi, Yaser en Diyana daar samen met nog een ander gezin een unit delen. We hebben al een paar keer met zijn allen gegeten, ook in het AZC." Marieke: "Mohi heeft voor ons gekookt en we hebben nog nooit zo lekker gegeten. We weten nu ook hoe we Backgammon moeten spelen." Ian: "We vonden het wel vreemd dat er steeds mensen van het AZC binnenkwamen om te controleren of alles goed gaat. Het geeft je wel een idee van de privacy in zo'n AZC."

Ian en Yaser hebben elkaar helemaal gevonden in de sport. Ze gaan samen naar de sportschool en volgen daar een training die een vriend van Yaser geeft. "We hebben via Yaser en Mohi al veel mensen leren kennen en dat is erg leuk", merkt Ian op. Yvon en Mohi spelen graag een potje tafelvoetbal in de huiskamer van Buddy to Buddy of hebben gesprekjes samen. "Maar het vooral leuk om met zijn allen op te trekken. Helemaal als Diyana erbij is, dat is zo'n leuk kind. Ze is nog maar twee maar weet al precies wat ze wil. Binnenkort gaan we met zijn allen naar de boerderij. Lekker eten en vuurtjes stoken."