Zondagmorgenconcert

In de studio van B-FM, voorheen Berkelstroom, kom ik Henk Smit tegen. Die kent u vast wel, van biologische bakkerij Driekant in Zutphen. En om het helemaal correct te zeggen, Henk wás eigenaar, inmiddels heeft hij de zaak overgedragen aan zijn zoons. Hij is nog slechts zijdelings betrokken.

Ik ben in de radiostudio om de inzameling van Douwe Egberts-koffiepunten voor de Zutphense Voedselbank toe te lichten. En Henk is er om iets te vertellen over de zondagmorgenconcerten in de bakkerij in de oude broodfabriek in Noorderhaven. Hij nodigt mij van harte uit om zondag een kijkje te komen nemen. 'Onderschat het niet, het is dan altijd hartstikke druk.' Met die woorden in mijn achterhoofd stap ik zondagmorgen iets na 10 uur op de fiets. Het is een druilerige ochtend, er is weinig verkeer op straat. Wanneer ik de fiets parkeer in de fietsenstalling achter het station, heb ik de kuif best wel nat.
Als ik de deur van de Driekant open weet ik niet wat ik zie, wat een drukte in de bakkerij. Jammer dat ik al heb ontbeten, want op de toonbank staan al vele ontbijtjes op de bezoekers te wachten. Ik bestel een kopje koffie en krijg een goed gevulde beker. 'Melk en suiker staan op tafel.' De normale tafeltjes zijn deze ochtend vervangen door traditionele Duitse biertafels met lange banken. En dat blijkt uiteindelijk ook wel nodig om de meer dan 70 bezoekers, waarvan de meesten gezellig komen ontbijten, te kunnen plaatsen.
De tijd verstrijkt. Het is half elf geweest, maar het ontbreekt aan muzikanten. Plotseling komt er een jongeman met een grote cello in de hand binnen. 'Sorry dat ik te laat ben, de trein liet mij in de steek.' Het publiek vindt het niet erg, ik hoor geen onvertogen woord. De eerste muzikant begint te spelen, het is wachten op nummer twee. Een kwartier later komt hij ook binnen. 'The Dutch train is very slow.' En dan begint het concert. De geluiden van twee cello's vullen de ruimten van de bakkerij. De sfeer is geweldig, alle plekken zijn inmiddels bezet.
En nog iets bijzonders, het zondagmorgenconcert is gewoon gratis. Maar in de pauze gaan er wel collecteschalen rond met een begeleidende oproep voor 'een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten'. Het concert valt klaarblijkelijk uitstekend in de smaak, er wordt gul gegeven.
Op de terugweg op de fiets mijmer ik nog even na. Het is toch ook wel een bijzondere ondernemer, die Henk Smit. De meeste bakkers hebben op dit tijdstip hun deuren gesloten. De Driekant niet, zij hebben deze ochtend het drukste moment van de week. Als ondernemer weet ik zoveel creativiteit natuurlijk erg te waarderen. Ik ben benieuwd of het zondag a.s. weer zo druk is.