Maria Callas
Maria Callas Cecil Beaton

Wie Goed Doet Goed Ontmoet moet coördinatoren ontslaan

ZUTPHEN - Door de bezuinigingen bij de gemeente Zutphen ontslaat WGDGO per 1 januari haar twee coördinatoren en moet het weldoenersinitiatief met een groot deel van de activiteiten stoppen. Vanaf dat moment staan de vrijwilligers er alleen voor. De huiskamer in Waterkracht zal nog maar zeer beperkt open zijn.

In 2017 en 2018 was de gemeente Zutphen de belangrijke financiers van WGDGO. In 2019 wordt de bijdrage van de gemeente echter teruggebracht naar tien procent ten opzichte van 2018. Door het ontbreken van voldoende financiën vanuit de gemeente dreigen ook andere financiers af te haken.

WGDGO zet zich in voor een kwetsbare groep inwoners van Zutphen die het financieel en of sociaal moeilijk hebben. WGDGO organiseert ontmoeting via Facebook, een huiskamer en via activiteiten. Vanuit ontmoeten ontstaat vertrouwen, het delen van verhalen en elkaar helpen. Zo kunnen zij inwoners op pad helpen om hun financiële en sociale armoede te verlichten en te voorkomen. Juist nu zou WGDGO dus versterkt moeten worden.

De groep blijft in gesprek met wethouder Laura Werger van de gemeente Zutphen, andere mogelijke financiers en maatschappelijke organisaties om de onderlinge samenwerking en verbinding nog beter vorm te geven.


Documentaire over operalegende Maria Callas

ZUTPHEN - Luxor Theater vertoont in december een documentaire over operalegende Maria Callas, die in 1977 sterk vermagerd en alleen stierf in haar Parijse appartement.

Na de dood van de grillige diva bleef de nieuwsgierigheid naar de mens achter de publieke persoonlijkheid bestaan. Modefotograaf Tom Volf sprak uitvoerig met Callas’ vrienden en brengt onbekende foto’s, brieven, privéopnames en behind the scenes-opnamen bij elkaar in de documentaire Maria by Callas, een portret dat aanvoelt als een persoonlijk dagboek. Met o.a. Aristoteles Onassis, Marilyn Monroe, Alain Delon, Yves Saint Laurent, J.F. Kennedy, Luchino Visconti, Grace Kelly en Liz Taylor. Te zien op vrijdag 21 december 17.00 uur, zondag 23 december 15.00 uur en maandag 24 december 20.00 uur. Kaartjes aan de kassa of via www.luxorzutphen.nl


Liederen uit de vroege barok

ZUTPHEN - Barokensemble La Soranza geeft zaterdag 15 december van 16.00 tot 17.30 uur een Kerstconcert in het Middenhuis in Zutphen aan de Fie Carelsenstraat 32.

Het ensemble bestaat uit vijf muzikanten uit Zutphen en Deventer die op blokfluit, cello, klavecimbel en met zang liederen uit de vroege barok (1600 – 1700) zullen laten horen. In deze tijd was het gebruikelijk om geboortegezangen onder het 'kindje wiegen' te zingen. Deze eenvoudige kerstliederen werden hierbij uitgebreid met instrumentale partijen en terugkerende refreinen. Het afwisselende programma bevat o.a. werken van Duitse componisten zoals Bernard, Vierdanck en Mayr, Italiaanse en Franse componisten zoals Falconièri en Delalande, en ook enkele Vlaams-Nederlandse.

De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.