Adam Moolenburgh krijgt warmte en heet water dankzij zijn warmtepomp. Foto: PR
Adam Moolenburgh krijgt warmte en heet water dankzij zijn warmtepomp. Foto: PR Foto:

Energiecoach van Zutphen over de
mogelijkheden van een warmtepomp

WARNSVELD - Als iemand overweegt een warmtepomp aan te schaffen dan is isoleren het eerste advies dat Adam Moolenburgh geeft. "Een huis moet optimaal geïsoleerd zijn om een warmtepomp rendabel te laten werken." De energiecoach van Zutphen Energie weet waar hij het over heeft. Toen hij enkele jaren geleden zijn huis in Warnsveld bouwde liet hij ook een warmtepomp installeren.

Met een warmtepomp wordt warmte uit de lucht, water of uit de aarde omgezet in energie voor vloerverwarming en warm water. Aardgas gebruiken Moolenburgh en zijn vrouw niet meer. In de gangkast staat het apparaat dat warmte uit de bodem via een chemische reactie omzet. "In huis is het altijd twintig graden. Ook als ik op vakantie ben pruttelt de warmtepomp gewoon door. We hebben hem in het begin ingesteld en verder kijken we er nooit meer naar. Het bevalt ons uitstekend."

Hij hoort, als energiecoach, geregeld dat mensen overwegen om een warmtepomp te laten installeren. "Voor mijn woning heb ik vijfduizend kilowattuur nodig per jaar. Om dat, via de warmtepomp, op te wekken heb ik duizend kilowattuur nodig. Ik heb daarvoor zonnepanelen op het dak liggen en neem het elektra via Liander af. Is je huis niet goed genoeg geïsoleerd dan is het niet rendabel, dan moet je er teveel instoppen om warmte uit lucht of aarde te krijgen. De eerste stap is dus altijd dat je er voor moet zorgen dat je huis heel goed is geïsoleerd."

Ook waarschuwt hij potentiële warmtepompkopers voor de kosten, die gauw tussen de zeven- en vijftienduizend euro bedragen. "Daar krijg je wel wat subsidie op, maar het meeste is toch je eigen investering." Ook mogelijke plannen van de gemeente en andere ontwikkelingen moeten in de beslissing meegenomen worden vindt hij. "De komende tijd verandert er veel, laat je ook daarover informeren."

Een afspraak maken met een energiecoach kan via www.zutphenenergie.nl. Informatie over bijvoorbeeld subsidies is te vinden op www.zutphen.nl/zutphenvandetoekomst.