De geslaagde leerlingen van het Stedelijk Vakcollege en hun vakdocent Gert Jan Schutte. Foto: Leerlingen Media, Vormgeving en ICT/Jim en Daisy
De geslaagde leerlingen van het Stedelijk Vakcollege en hun vakdocent Gert Jan Schutte. Foto: Leerlingen Media, Vormgeving en ICT/Jim en Daisy

Leerlingen behalen certificaat vorkheftruck en reachtruck

ZUTPHEN - Vijf leerlingen van het beroepspraktijkprofiel Mobiliteit & Transport van het Stedelijk Vakcollege hebben gedurende negen weken een middag in de week les gehad van vakdocent Gert Jan Schutte op het Praktijkonderwijs in Zutphen. Deze leerlingen behaalden hun certificaat vorkheftruck en reachtruck. De VMBO-leerlingen kregen de kans, om naast de lessen op het Stedelijk, dit certificaat vorkheftruck en reachtruck te behalen op Praktijkonderwijs Zutphen. Voor hen is het een verrijking van het onderwijsaanbod en van waarde voor hun volgende stageplek en werkgevers. Naast de cursus logistiek zijn er nu ook vier leerlingen bezig met de cursus lassen.


Visie op zonnevelden

De GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Zutphen wil van het College weten hoe aanvragen voor nieuwe zonneparken worden beoordeeld. De fractie mist een visie op de gevolgen voor het landschap en de omwonenden als zich nieuwe initiatieven melden.

De aanleiding voor de actie van GroenLinks is het artikel in De Stentor van 24 november jl. over een stortvloed aan aanvragen voor nieuwe zonneparken in Noord- en Oost-Nederland. Projectontwikkelaars stropen op dit moment het platteland af naar gemeenten die weinig of niets geregeld hebben over nieuwe zonneparken. In dergelijke gemeenten proberen ze voor 20 jaar of langer grond te leasen van boeren. Vervolgens dienen ze een vergunningaanvraag in, die dan bij gebrek aan regels niet kan worden geweigerd. Dergelijke leasecontracten zijn voor projectontwikkelaars zeer lucratief. Het artikel in De Stentor noemt onder meer aanvragen voor een zonnepark van 20 ha in Klarenbeek en een park van 35 ha in Terwolde. In totaal gaat het om tientallen aanvragen alleen al in het verspreidingsgebied van De Stentor.

Op dit moment zijn er in de directe omgeving van Zutphen drie aanvragen voor zonneparken in procedure: bij de kop van het Twentekanaal, naast de Revelhorst en bij de Baankstraat. Dit laatste terrein ligt direct naast de sportvelden in De Hoven, op het grondgebied van de gemeente Brummen.

Raadslid Dolf Logemann: "GroenLinks is absoluut geen tegenstander van zonneparken, in tegendeel! In het licht van de energietransitie hebben we ze hard nodig, ook in Zutphen. Maar Zutphen en Warnsveld hebben ook groot belang bij het behoud van het fraaie landschap. De visie die wij van de gemeente verwachten moet voorkomen dat zonneparken op de verkeerde plekken terechtkomen of dat de gemeente juridisch geen gronden heeft om er voorwaarden aan te verbinden. Het liefst zien wij zonnepanelen op scholen, bedrijven of op braakliggende bedrijventerreinen. Alleen als het echt niet anders kan zou er landbouwgrond in het landelijk gebied voor mogen worden opgeofferd."

Dolf Logemann

Raadslid GroenLinks Zutphen