Zutphen stopt subsidieregeling ontwikkelingssamenwerking

ZUTPHEN - Het Zutphens college van B&W heeft besloten de subsidieregeling voor ontwikkelingssamenwerking per 1 januari 2019 in te trekken. "Ondanks de sympathie voor de doelen moeten we in de zware financiële situatie waar de gemeente nu in zit harde keuzes maken," aldus het college.

De regeling bedraagt circa 1 euro per inwoner wat neerkomt op zo'n 47.000 euro. "In het verleden hadden veel gemeenten dit soort samenwerkingen," zegt wethouder Annelies de Jonge. "Wij zijn een van de laatsten die er mee stoppen." De wethouder vindt dat ontwikkelingssamenwerking geen onderdeel is van de kerntaken van de gemeente. "Dat neemt niet weg dat ik vind dat ontwikkelingssamenwerking er toe doet." Om het miljoenentekort weg te werken, heeft het college een aantal zogenaamde quick wins in kaart gebracht waar deze maatregel deel van uit maakt.


2GetThere Zutphen stopt

ZUTPHEN - Door de bezuinigingen en de herinrichting van het sociaal domein kan de gemeente Zutphen op dit moment onvoldoende toekomstperspectief bieden aan 2GetThere. De gemeente heeft een derde van het totaal benodigde budget beschikbaar voor het project zoals het nu ingericht is. Ook zit het team van coaches in Zutphen al te lang in onzekerheid. Dit maakt dat is besloten het project per 31 december 2018 (voorlopig) te stoppen.

Alle trajecten met jongeren die in de maand december niet afgesloten kunnen worden, worden in overleg met die jongeren elders ondergebracht. Voor de coaches wordt, in samenwerking met de gemeente Zutphen, gezocht naar passende werk-­ en stageplekken. 2GetThere blijft deelnemen aan de bijeenkomsten die de gemeente organiseert om te komen tot een gezamenlijke aanpak waarin het belang van de jongeren centraal staat. Er zal onderzocht worden of er in de toekomst een vervolg gegeven kan worden. Ook gaat 2GetThere in een partnerschap met de gemeente Zutphen zoeken naar co-­financieringsmogelijkheden en mogelijkheden aan te sluiten bij regionale plannen. De gemeente ziet dat het project 2GetThere zich onderscheidt. Er wordt op zoek gegaan naar een verbetering en aanscherping van de doelen, om zo kosten te besparen.

2GetThere dankt iedereen voor de prettige samenwerking en hoopt deze in de toekomst weer te kunnen oppakken. Voor vragen kan men terecht bij: Marijn Bontje (06-­-48342170) en Susanne ten Doesschate (06-­-21586596)