Kunst op de Hoek met (v.l.n.r.) Sandra van de Griendt, Els Bottema, Cornel Pepers, Josée Kempe, Fokje Russchen. Foto: PR
Kunst op de Hoek met (v.l.n.r.) Sandra van de Griendt, Els Bottema, Cornel Pepers, Josée Kempe, Fokje Russchen. Foto: PR

Kunst op de Hoek stopt activiteiten in de Frankensteeg

ZUTPHEN - Kunstenaarscollectief Kunst op de Hoek stopt na 22 december met haar activiteiten in de Frankensteeg, in het centrum van Zutphen. Josée Kempe en Sandra van de Griendt hebben besloten om het collectief te verlaten, maar Cornel Pepers, Els Bottema en Fokje Russchen willen graag verder en hopen voor Kunst op de Hoek binnenkort weer een geschikt pand te vinden. Tot die tijd geopend in de Frankensteeg op de donderdag, vrijdag en zaterdag en op koopzondag 16 december van 12.00-17.00 uur.

In 2009 richtte een groep kunstenaars een leegstaand winkelpand op de hoek van de Laarstraat in tot expositieruimte. Dit pand moesten zij na twee maanden alweer verlaten omdat het verhuurd ging worden. Na een korte periode op het Stationsplein en bijna zeven jaar op de Nieuwstad verhuisde het collectief in 2017 naar de Frankensteeg. Collectief-leden van het eerste uur Cornel Pepers en Els Bottema kijken terug op een boeiende periode waarbij er naast het eigen werk ook regelmatig werk van gastexposanten tentoongesteld werd.

Zeker honderd kunstenaars uit Zutphen, maar ook uit andere delen van het land, kregen een podium bij Kunst op de Hoek. Bovendien waren er andere kunstactiviteiten zoals de Veiling voor Kleinbehuisden, Art for Heart en deelname aan de IJsselbiënnale. Meer recent organiseerden ze een grote grafiektentoonstelling met 21 deelnemers en afgelopen zomer Focus op Zutphen waarbij 35 kunstenaars hun kijk op Zutphen toonden. Onlangs kwam er nog een veelbelovende samenwerking tot stand met een andere tak van kunst, de dichters van het Zutphense netwerk Kopwit. Een belangrijke rol voor Kunst op de Hoek was ook dat collega-kunstenaars regelmatig even langskwamen voor een praatje, het delen van ideeën en een kop koffie.

Voordat Kunst op de Hoek haar deuren in de Frankensteeg sluit willen de vijf kunstenaars van het collectief iedereen nog één keer uitnodigen voor de Kunstkadotafel waarvoor vijftien kunstenaars kleine betaalbare kunstwerkjes hebben ingebracht.

Vanwege de verhuizing zullen er op veel werk van de collectief-leden grote verhuiskortingen zijn die kunnen oplopen tot wel vijftig procent. Dit is dus dé kans om een kunstwerk aan te schaffen.

Els Bottema Cornel Pepers nodigen uit voor de verhuiskortingen. Foto: PR