Sint zoekt muzikale ideeën

GORSSEL - Sinterklaas kan dit jaar een zeer swingende intocht in Gorssel tegemoet zien. Sinterklaas kijkt namelijk heel graag naar het tv-programma: the Voice Senior en heeft besloten mee te doen aan een voorronde. Maar twijfelt steeds over welk lied hij wil zingen. De pieten dragen allerlei ideeën aan en Gorssel heeft besloten hem tijdens de intocht in Gorssel een handje te helpen door hem allerlei muzikale ideeën aan te reiken. Ook de kinderen van Gorssel kunnen hem op zijn tijdelijke Nederlandse nummer 06-49528688 een Whatsapp bericht sturen met een tip.

De Sinterklaasintocht vindt plaats op woensdag 5 december. Dan komt Sinterklaas samen met de J.A. de Vullerschool Sinterklaas ophalen bij de Veerstoep. Hoe meer mensen hoe meer vreugd, maar we willen u verzoeken om achter de stoet van kinderen aan te sluiten.


Verjaardagsconcert Timpe-orgel

ZUTPHEN - Op zondag 6 december (2e advent) bestaat het orgel van de Sint Jan in Zutphen 200 jaar. Het concert vindt plaats op zondag 16 december om 15.00 uur. De toegang is gratis, maar aan het eind zal een vrijwillige bijdrage worden gevraagd.

Op zich is tweehonderd jaar nog niet zo'n hoge leeftijd, maar voor die tijd had het orgel al vele jaren dienstgedaan in de Doopsgezinde Kerk in Groningen en bij de restauratie is er zelfs pijpwerk aangetroffen dat nog anderhalve eeuw ouder is. In 1818 heeft orgelbouwer Timpe het instrument overgeplaatst naar de Rooms Katholieke Sint Janskerk in Zutphen. In 2004 is het gerestaureerd en heeft het zijn oude luister weergekregen. Redenen genoeg om het verjaardagspartijtje van het orgel met een concert luister bij te zetten. Verschillende organisten, onder wie de vaste bespeler van het instrument Jean van Cleef zullen de toetsen en pedalen beroeren.


Lezing Zutphense schrijfster Josha Zwaan

WARNSVELD - Op donderdag 13 december sluit Josha Zwaan haar lezingencyclus over Saturnusplein 3 af met een lezing in de bibliotheek van Warnsveld, georganiseerd door de Readshop op het Dreiumme. Hoewel het boek strikt genomen onder fictie valt, is het gebaseerd op een waargebeurd levensverhaal. De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur in Bibliotheek Warnsveld, Dreiumme 43. Aanmelden kan per mail.

Josha Zwaan schreef met Saturnusplein 3 een indringend verhaal over liefde en een verwoest leven. 1934. Lies, een gewone jonge vrouw, gaat werken voor een gefortuneerde Joodse familie. Ze beleeft enkele gelukkige jaren, zeker nadat zij en Daniel, de zoon des huizes, verliefd op elkaar worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Daniel opgepakt wegens verzetsdaden. Hij wordt gehoord, gemarteld en in 1943 gefusilleerd. Lies moet onderduiken met haar oudste zoontje, de jongste wordt elders ondergebracht. Als een andere vrouw keert zij na de bevrijding terug naar het Saturnusplein. Haar eenzaamheid en verbittering brengen haar uiteindelijk tot een onvergetelijke daad.

Zwaan: "Toen ik dit verhaal hoorde werd ik vooral gegrepen door de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen met de vrouw die de hoofdrol speelt in mijn roman. Niet iedereen die verschrikkelijke dingen meemaakt, wordt zelf een dader. Waarom deze vrouw dan wel, dat is wat ik onderzoek in deze roman."


warnsveld@readshop.nl


Rituelen rond de dood

ZUTPHEN - Zaterdag 15 december vindt de presentatie van het fotoboek 'Rituelen rond de dood', dat een verscheidenheid aan hedendaagse uitvaartrituelen laat zien, plaats. Dit gebeurt tussen 15.00 en 17.00 uur in Atelier 't Pakhuys aan de Berkelkade 15a in Zutphen.

Het fotoboek is in samenwerking met Martin Hoondert (universitair docent 'Muziek, Religie & Ritueel' aan de Universiteit van Tilburg) en Ton Overtoom (mededirecteur/eigenaar van 'Het Moment - School of Rituals' in Hengelo) tot stand gekomen.


Proeverij van de Proeflokalen

ZUTPHEN - Op 30 november wordt bij Proeflokalen van 10:00 tot 15:00 een Winterinloop gehouden. Locatie: Vispoortplein 16 in Zutphen. Er zijn er verschillende activiteiten gepland 10:00/12:30 op afspraak, 12:30/15:00 open inloop.

Bij de Proeflokalen kun je deze dag op je eigen manier naar binnen keren via korte kennismakingsbehandelingen en workshops bij verschillende disciplines, zoals: keramiek, ayurvedische schoonheidsbehandeling, veganistische kaasjes (caes), cranio sacraal therapie, massage, kunst, hypnotherapie tot glas fusen en nog veel meer. In het winkeltje kunnen cadeautjes voor de feestdagen geshopt worden en er is koffie/thee met iets lekkers erbij.