De dames van de eerste coöperatie voor huishoudelijk werk in Zutphen. Foto: PR
De dames van de eerste coöperatie voor huishoudelijk werk in Zutphen. Foto: PR Foto:

Helpgewoon Thuiszorg Zutphen stelt zich voor

ZUTPHEN - Met ingang van september zijn ze officieel van start: het team van Helpgewoon Thuiszorg Zutphen. De dames van de eerste coöperatie voor huishoudelijk werk in Zutphen zijn enthousiast over het concept en nodigen zowel andere hulpen als cliënten uit zich aan te sluiten.

Er gingen enkele bijeenkomsten aan vooraf in juli en augustus waarin een paar huishoudelijke hulpen besloten samen in een nieuw avontuur te stappen. Met de hulp van Helpgewoon Nederland was de inschrijving bij de gemeente Zutphen op 18 juli een feit en eind juli lag bij iedereen die huishoudelijke hulp via de WMO krijgt een brief op de mat dat ze vanaf 1 september ook bij Helpgewoon terecht konden.

Inmiddels zijn er een Facebookpagina, telefonische bereikbaarheid op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur, shirts met logo en flyers. Alles is in beheer van de huishoudelijke hulpen zelf, er is geen directie of management: wie lid wordt van de werknemerscoöperatie helpt cliënten met de huishouding, houdt zelf de uren bij en heeft daarnaast nog een taak in de organisatie. De belangrijkste redenen voor hulpen om bij de coöperatie te komen werken zijn de eigen zeggenschap en het gevoel onderdeel uit te maken van een team. Ria Slijkhuis: "Bij mijn oude werkgever ging er regelmatig iets mis in de communicatie en wist ik niet wie mijn collega's waren. Nu zien we elkaar regelmatig, kun je verhalen uitwisselen en is het eenvoudiger elkaar te vervangen."

Helpgewoon Nederland heeft sinds ze een aantal jaren geleden begon 13 coöperaties voor zowel thuiszorg als andere hulp helpen opzetten. Met trainingen en een teamcoach krijgen de coöperaties alle handvatten die nodig zijn om zelfstandig aan de slag te gaan. De achterliggende gedachte is simpel: geef zowel werknemers als cliënten de regie over hun eigen leven terug. De basis is vanuit het hart werken waarbij zorg en vertrouwen centraal staan. Andere kernwaarden zijn het eerlijk met elkaar omgaan, vakmanschap belonen, samenwerking, gelijkwaardigheid en kleinschaligheid. En dat is wat zowel de huishoudelijke hulpen als cliënten in Zutphen erg aanspreekt. Desirée van den Heuvel: "Het is misschien wat extra werk, maar we krijgen ook een beter salaris omdat geld voor de zorg echt naar de zorg gaat. Bovendien is het werk erg gezellig en waardevol."

Voor informatie over lid worden als hulp of het ontvangen van huishoudelijke hulp, kan men contact opnemen.


06-21317663

thuiszorg-zutphen@helpgewoon.nl