Het kanon op de Bult van Ketjen. Foto: PR
Het kanon op de Bult van Ketjen. Foto: PR Foto:

'Ik vind dat ze een bijzonder mooi plekje hebben gekregen '

Vervolg van voorpagina

WARNSVELD - Naast haar werk als beeldend kunstenaar en dichter, verzorgt Annewietske ook de creatieve middagen op Huis Welgelegen. Ze doet dat al vijf jaar en in die hoedanigheid maakte ze ook kennis met jonkvrouw Laman Trip die op Huis Welgelegen haar oude dag doorbracht.

Door Meike Wesselink

"Ze was gek op de Overtuin, kende alle namen van bomen en planten. Ook de dominee kende ik. Zij bleef op huis Alpha (aan de overkant) wonen, maar at geregeld mee op Welgelegen. Het voelde als een bijzondere eer toen ik door de stichting werd gevraagd een beeld van hen te maken. Ik wilde de dames vastleggen op oudere leeftijd, maar wel op een moment dat ze nog in hun goede doen waren. Van de familie ontving ik foto's die me daarbij hielpen. Ik heb mijn best gedaan om in de huid van de dames te kruipen en hun karakter zo goed mogelijk weer te geven. Ik vind dat ze een bijzonder mooi plekje hebben gekregen zo vooraan in de tuin. De bewoners van Welgelegen kunnen de beelden vanuit het raam van de Herenkamer zo ook mooi zien."

Arnold Laman Trip spreekt namens de familie dank uit voor het eerbetoon. Arnold, zelf ook al wat ouder, herinnert zich nog hoe hij door tante de tuin in werd genomen en hoe fijn hij dat vond. Na het woordje van de heer Laman Trip onthult Annemieke Vermeulen de beelden, ingepakt in rode stof met een grote witte strik er omheen.

Veel familieleden zijn naar de onthulling gekomen. Een familie met als motto: laat het leven sober zijn, maar rijk aan feesten. Dat motto wordt in de Overtuin zelf nog even nageleefd en met de vuurkorf vol brandend hout en de glazen vol wijn is het dan ook nog gezellig napraten.


Kanon op verdedigingsbolwerk
Bult van Ketjen

ZUTPHEN - Zutphen heeft weer een kanon! Donderdag werd deze geplaatst op de Bult van Ketjen. Zondag 16 december klinkt om 12.00 uur het symbolische eerste (en meteen ook laatste) schot. Dit vormt het startsein van het Sprookjesfestival op die dag.

Zutphen was eeuwenlang ommuurd door vestingwerken, die de vijand buiten de stad moesten houden. Delen van de vestingmuren zijn nog altijd zichtbaar, zoals het bolwerk aan de IJsselkade, beter bekend als de Bult van Ketjen. Met de nieuwe inrichting van de IJsselkade ontstond het idee om op deze plek net als in vroeger tijden een kanon te plaatsen. Mede dankzij een bijdrage van het Gilde Stadswandelingen is dit idee nu gerealiseerd.
De loop van het nieuwe kanon is dankzij lt. Kolonel bd Jan Wijdemans beschikbaar gesteld door Defensie. Constant Willems maakte het ontwerp voor de houten ombouw (het zogenaamde rolpaard of affuit). Vandaag heeft het kanon een plek gekregen op de Bult van Ketjen. Op zondag 16 december om 12.00 uur zal wethouder Annelies de Jonge het kanon symbolisch afvuren.


In contact komen met vrijwilligers, organisaties en initiatieven in de wijk

ZUTPHEN - Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. In Zutphen is het die hele week mogelijk om in contact te komen met vrijwilligers, organisaties en initiatieven in jouw wijk en of vrijwilligerswerk iets voor je is. Dit kan op de volgende data en locaties: maandag 3 december van 10.00 tot 13.00 uur Waterkwartier: Goeman Borgesiusstraat 7; dinsdag 4 december van 10.00 – 13.00 uur de Hoven: Mulderskamp 97 en tussen 13.00 – 16.00 uur Waterkwartier: Mozartstraat 74; woensdag 5 december van 10.00 – 13.00 uur Noordveen: Weg naar Laren 59; donderdag 6 december 10.00 – 13.00 uur Zuidwijken: De Uitwijk, de Brink 116 en van 13.00 – 16.00 uur Warnsveld: Breegraven 111 Warnsveld en op vrijdag 7 december van 10.00 – 13.00 uur Centrum: Oude Bornhof 47a.


vrijwilligerscentrale-zutphen.nl

0575 596 296