Stanislava Jirku, mezzosopraan, is de speciale gast bij het Ensemble Ars Floreat in de St. Martinuskerk in Baak. Foto: PR
Stanislava Jirku, mezzosopraan, is de speciale gast bij het Ensemble Ars Floreat in de St. Martinuskerk in Baak. Foto: PR Foto:

Capella Zutphen brengt 'O magnum mysterium'

ZUTPHEN - 'O magnum mysterium' is de titel van een koorconcert dat kamerkoor Capella Zutphen op zondag 2 december 2018 geeft in de oude Dorpskerk van Voorst. Het concert begint om 15.00 uur en er wordt aan meegewerkt door organist Gert Oldenbeuving en blokfluitiste Christa Kelderman.

Er klinkt muziek uit verschillende perioden van de muziekgeschiedenis. Composities van Tomás Luis de Victoria, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Franz Liszt, Morten Lauridsen en anderen.

Al deze werken zijn op een of andere manier verbonden met de adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, die op zondag 2 december begint.

Capella Zutphen is een kamerkoor van geoefende zangers dat begin 2017 is opgericht en onder leiding staat van dirigent Joost Hekel. Zij hebben inmiddels verschillende succesvolle concerten gegeven o.a. in Warnsveld en Laren (gld).
De mooie akoestiek van de dorpskerk in Voorst garandeert een sfeervol concert, een goed begin van de decembermaand.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kerk en via de website.


www.capella-zutphen.nl


Adventsklanken in Sint Martinuskerk

BAAK – Op de eerste zondag van de advent, de aanloopperiode naar kerst, wordt in de St. Martinuskerk te Baak een prachtig adventsconcert gehouden. Het Ensemble Ars Floreat brengt samen met mezzosopraan Stanislava Jirku beroemde aria's en adagio's uit de bloeiperiode van de barok van Händel, Caccini en Vivaldi ten gehore. Het adventsconcert op zondag 2 december begint om 16.00 uur. De entree is vrij.

Door Alice Rouwhorst

Initiator en sponsor van dit concert is beeldhouwster Anna van der Vliet van Beeldhouwatelier Baak. Wat drijft haar om dit concert, net als de door haar georganiseerde succesvolle concerten afgelopen zomer, te organiseren?

Anna: "Hier vanachter de keukentafel kijk ik elke dag op die majestueuze kerk. Ik vroeg me elke keer af wat het verhaal achter die kerk is, wat kan ik daar doen? Ik ben antwoorden gaan zoeken op de vragen, de geschiedenis ingedoken. Dit heeft afgelopen zomer geresulteerd in de goed bezochte en geprezen tentoonstelling 'De kathedraal van Baak' in het profane gedeelte van de kerk en daaruit voortvloeiend de acht inloopconcerten in het liturgische gedeelte. Deze heb ik samen met de Tsjechische violiste Michaela Hollmannová, mijn schoonzus, georganiseerd. Mijn hele familie bestaat uit professionele musici. Ook ik ben muzikaal. Ik heb gestudeerd aan het conservatorium in Utrecht. Maar ik ging reizen én roken. Dat was funest voor mijn stem. Daarmee eindigde mijn carrière aan het conservatorium."

"Maar ik geloof in kunst en cultuur, in emotie, in geschiedenis. Muziek hoort daarbij. Én ik geloof dat deze kerk voor dit soort evenementen uitermate geschikt is. Het doet eer aan het gebouw, want het is een prachtige kerk. Ik wil laten zien dat het kan! In dit gebouw. Dat het kan, hier in Baak! Maar mijn allerbelangrijkste drijfveer om dit adventsconcert te organiseren en de zomerconcerten is dat ik mooie dingen wil doen. Daar word ik ontzettend gelukkig van! De entree is gratis, maar een (gulle) gift uit vrije wil is zeker welkom. Na afloop van het concert kan men elkaar ontmoeten onder het genot van een heerlijke glas glühwein en een hapje."

Tsjechische mezzosopraan
Het Ensemble Ars Floreat is opgericht in 1985 in Frankrijk tijdens een kamermuziekfestival in de prachtige kastelen aan de Loire. Het veelzijdige ensemble geeft vaak concerten in binnen- en buitenland. De bezettingen en stijlen variëren. Aangevuld door musici van Nederlandse toporkesten verzorgt het begeleidingen van koren, zoals Capella Bronckhorst en Toonkunst Zutphen.
Het muziekgezelschap bestaat tijdens dit concert uit Michaela Hollmannová (viool), Titus Beentjes (theorbe), Rossi Ovtchiarova (viool), Angela Stevenson (Cello continuo) en Susanne Paulsen (klavecimbel). De muzikale middag begint met de 'Canon' van de Duitse componist en organist Pachelbel gevolgd door de 'Triosonate' in d-klein van Händel.
Speciale gast is de Tsjechische mezzosopraan Stanislava Jirku, de soliste van het Nationaal Theater in Praag. Zij brengt een aantal wonderschone aria's ten gehore. Van Händel de aria's 'Ombra mai fú' uit zijn opera Xerxes en 'Lascia chi'o pianga' uit de opera Rinald. Met het liefelijke 'Amarylli, mia bella' van Caccini brengt ze een hele andere, intieme sfeer. Titus Beentjes begeleidt dit lied op de theorbe, een snaarinstrument uit de luitfamilie. Het laatste werk, dat Jirku zingt is gecomponeerd door Vivaldi. Zijn dramatische aria 'Gelido in ogni vena' is de mooiste aria uit de opera 'Farnace'.

De Tsjechische zangeres Stanislava Jirku studeerde zang aan het conservatorium in Teplice en aan de Academie voor Muzische Kunsten in Praag (AMU) in de klas van Ivan Kusnjer. Sinds het seizoen 2005/2006 is zij soliste in de Opera van het 'Praags National Theater' en zong al vele rollen, zoals in Rinaldo van Händel, in Die Zauberflöte, Così fan tutte en Le nozze di Figaro van Mozart. Ze werkt onder andere ook samen met het Tsjechisch Filharmonisch Orkest.

Tussen de prachtige aria's speelt het Ensemble Ars Floreat met Michaela Hollmannová als vioolsoliste het 'Adagio' van Albinoni, de 'Christmas Concerto' en 'La Folia' van Corelli en 'Largo' uit L'Inverno (The four Seasons) van Vivaldi. Michaela Hollmannová is vanaf het begin leider van het ensemble. Zij heeft onder ander gestudeerd bij Jaap van Zweden, was eerste violiste van het Radio Filharmonisch Orkest en na meer dan twintig jaar orkest carrière wijdt zij zich nu aan solo- en kamermuziekoptredens.

Michaela Hollmannová is violiste bij het Ensemble Ars Floreat. Foto: PR