Marianne Gelderblom en Pieter-Kees Uyterlinde zijn met heel veel enthousiasme begonnen als nieuwe eigenaren van restaurant Pepe. Foto: Alice Rouwhorst
Marianne Gelderblom en Pieter-Kees Uyterlinde zijn met heel veel enthousiasme begonnen als nieuwe eigenaren van restaurant Pepe. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Samen op avontuur in de horeca

BAAK – Sinds eind oktober roeren Pieter-Kees Uyterlinde en Marianne Gelderblom in de pannen bij Grillrestaurant Pepe aan de L. Dolfingweg nummer zes. Zij namen het stokje over van Marcel Ratering, die 37 jaar geleden samen met zijn compagnon Paul Röttger dit restaurant van de toenmalige eigenaar overnam.

Door Alice Rouwhorst

Hij uit de IT, zij uit de zorg. Hij via Middelburg en Schiedam, zij via Den Helder en Bilthoven. Samen schoven ze verder naar het oosten van het land. Via Beekbergen zijn ze geland in Baak met de bedoeling hier voorlopig niet meer weg te gaan. "Ik heb wel een soort van 'Ik vertrek-gevoel'", zegt Marianne. Begrijpelijk. Ze komen in een omgeving waar ze nog nooit gewoond hebben en waar ze de gebruiken niet kennen. We moeten eerst even landen en feeling met de mensen krijgen. Wat is hier nodig?", zeggen ze tijdens een zeer geanimeerd gesprek in de kleine zaal de Molensteen.

Zoektocht van drie jaar
Ze hebben plannen genoeg. Ze bruisen van energie en hebben er heel veel zin in. Maar hoe komen ze nu hier terecht en waarom in de horeca? "Ik had in mijn jeugd bijbaantjes in de horeca en heb voor mijn werk heel veel gereisd en daardoor veelvuldig horecagelegenheden bezocht. Ik heb er altijd interesse voor gehouden. Zag wat ik wel of niet goed vond, wat ik anders zou doen. Een paar jaar geleden kwamen we allebei zonder werk te zitten. Alles lag open, we stonden samen op een kruispunt. Wat nu? Je bent nog jong en je wilt nog wat! We zijn gegaan voor een nieuw avontuur samen. Het was een proces waarin de binnenvaart voorbijkwam als mogelijkheid. Via een theetuin zijn we uiteindelijk bij een restaurant uitgekomen."

"Gaandeweg de zoektocht naar locaties hebben we onze wensen en plannen bijgesteld. Dit heeft drie jaar geduurd. We hadden bijna wat gekocht in Sellingen, Groningen, toen we dit zagen. Dít was wat we zochten, dit voelde zo goed! In het buitengebied, prachtige locatie, twee zalen voor partijen, workshops of andere activiteiten, een goede uitgeruste keuken, groot terrein én een compleet huis erbij waar we Mariannes en mijn kinderen, dat is een club van zeven in totaal, konden onder brengen. Meestal is het huis een ondergeschoven kindje bij een horecabedrijf en dat was hier niet het geval", zegt Pieter-Kees. "De kinderen reageerden eerst zeer verbaasd over onze stap, maar zijn nu heel erg trots," vult Marianne aan.

Boordevol ideeën
Het stel heeft genoeg plannen met de gelegenheid en een beeld waar ze naar toe willen werken. Zowel de binnen- als de buitenkant wordt gepimpt. Zo krijgen de muren een frisse kleur, kunnen de gasten straks op alle dagen van de week op een terras zitten aan de straatkant van de uitspanning en à la carte eten. In het voorjaar zal het onder een andere naam doorgaan. Tot die tijd draaien ze op de 'oude' voet verder van Pepe grillrestaurant.

'Ik heb wel een soort van 'Ik vertrek-gevoel'

Op vrijdagavond zijn gasten welkom vanaf 17.00 uur bij 'Eet je mee met Pepe' in de kleine zaal. "Reserveren is wel handig. Want vol is vol. Op Facebook zullen we hierover berichten ", zegt Marianne. Inmiddels hebben ze eerst twee maanden diverse partijen en à al carte samen met Marcel meegedraaid. Nu runnen ze het restaurant zelfstandig en hebben ook al nieuwe aanmeldingen voor partijen mogen noteren. "We vinden het geweldig en voelen ons bevoorrecht dat we dit mogen doen! Het is fijn als mensen met een glimlach binnen komen en met een nog grotere lach op hun gezicht weer weggaan", zegt Pieter-Kees met een eigen grote grijns op zijn gezicht.

Ook nu nog gastheer
De vertrokken ondernemer, Marcel Ratering, is blij met zijn opvolgers. Hij zette het restaurant samen met zijn compagnon Paul, een kleine drie jaar geleden in de etalage. "We wisten dat geen van onze kinderen het over zouden nemen, we er niet jonger op werden en het verkopen van een horecagelegenheid tijd vergt. Vandaar de keus toen", zegt Marcel.

Door het overlijden van Paul vorig jaar werd het steeds moeilijker voor Marcel om de ballen in de lucht te houden, omdat hij ook in het onderwijs werkzaam is. Hij is blij met zijn enthousiaste opvolgers, weliswaar met gemengde gevoelens, want het restaurant was als een kind voor hem waar hij een kleine veertig jaar in gewerkt heeft. Hij had het graag met Paul willen afsluiten, maar dat mocht niet zo zijn. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Marianne en Pieter-Kees het bedrijf succesvol voortzetten. Langzaam trekt Marcel zich verder terug. "Er waait een frisse wind door het pand. Dat heeft het nodig. Dat de openingstijden verruimd worden, is ook goed. Daar had ik niet de gelegenheid voor. Ze hebben alles overgenomen, ook de leveranciers. Dus de kwaliteit blijft gewaarborgd. Ze kunnen me uiteraard altijd bellen voor raad en daad. Ik wil mijn steentje bijdragen aan hun succes. Ik wil natuurlijk ook dat het goed loopt. Bij de partijen die bij mij geboekt zijn, ben ik nog wel aanwezig. Om hen te ondersteunen, maar vooral ook voor de gasten, zodat ze een bekend gezicht zien. Zij hebben met mij afspraken gemaakt, dan wil ik er ook zijn als hun gastheer."


www. pepegrillrestaurant.nl


Expositie 'Natuurlijke Structuren' in Galerie Stijl

EEFDE - Van 15 november t/m 30 december exposeren twee kunstenaars uit Arnhem en Rozendaal hun werken in de nieuwe Galerie Stijl.

De kunstenaars Albert Van Der Weide en Eugène Terwindt kennen elkaar vanuit hun betrokkenheid als student en docent van de Academie voor Beeldende Kunst, het huidige ArtEZ, in Arnhem. Beiden gingen vervolgens hun eigen weg, maar bleven geïnteresseerd in elkaars werk en loopbaan.

Zij realiseerden zich hun gemeenschappelijke belangstelling voor groeiprocessen in de natuur, voor de ordening daarvan en voor de structuren die daar vorm aan geven. Zichtbaar in zowel bomen, rotsen, water en licht, als in een vlucht vogels of een groep dieren.

Na een aantal onderlinge gesprekken besloten zij aan hun beeldende reflecties een tentoonstelling te wijden, waarin met tekeningen en aquarellen een beeld gegeven wordt van hun wederzijdse belangstelling en de artistieke verwerking daarvan. Galerie Stijl wilde daar graag de locatie voor zijn.

Bij de tentoonstelling wordt een brochure uitgegeven met teksten en afbeeldingen. De kunstenaars openen zelf hun expositie op zondagmiddag 18 november om 15.00 uur in Galerie Stijl, Zutphenseweg 132 in Eefde. Openingstijden van de galerie: donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.


galeriestijl.nl