De bruidsparen in de trouwzaal van het oude stadhuis. Foto: Pascale Drent
De bruidsparen in de trouwzaal van het oude stadhuis. Foto: Pascale Drent Foto:

Bruidsparen en jubilarissen bijeen in Burgerzaal

ZUTPHEN - Donderdag 15 november werden de 60- en 65-jarige bruidsparen/jubilarissen weer ontvangen in de Burgerzaal door burgemeester Annemieke Vermeulen. Eenentwintig echtparen waren aanwezig. Speciaal voor deze groep was er een leuk verhaal van Michel Groothedde waar hij een beeld schetste van hun trouwjaren 1953 en 1958.


Protestantse gemeente Zutphen luidt de noodklok

ZUTPHEN - In Zutphen luidt het klokkenluidersgilde op verzoek van de Protestantse gemeente Zutphen zaterdag 1 december met Greenpeace de noodklok voor het klimaat. Niet alleen in Zutphen maar door het hele land wordt letterlijk de noodklok geluid. Met dit signaal roepen burgers door heel Nederland minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op om een koploper te zijn op de klimaattop in Polen.

Het is nu tijd om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen wordt daarom de noodklok geluid op bijna 200 plaatsen verspreid door heel Nederland. Men hoopt hiermee een stevig signaal af te geven aan Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

"Wij luiden de noodklok, omdat wij er van zijn overtuigd dat wij de Schepping hebben gekregen van God, het is onze verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor haar, en alle levende wezens die er op wonen." zegt Willemien Becht Diaken duurzaamheid van de Protestantse Gemeente Zutphen. Vanaf de Walburgiskerk klinkt het majestueuze geluid van de 6 klokken om 2 voor 12 op 1 december. Iedereen die mee wil luiden is van harte welkom om mee te luiden, u kunt zich om 11.45 melden onder de toren. Neem eventueel gehoorbescherming mee.

Twee voor twaalf
De wereldwijde ambitie moet van 2 naar maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde. Faiza Oulahsen van Greenpeace: "Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven. Dat halen we alleen als we onze CO2-uitstoot met 60% terugdringen in 2030. Dat betekent onder andere inzetten op zonne- en windenergie, onze bossen beschermen en de kolencentrales sluiten."