De gerepareerde persleiding in de Berkel kan onder een tent uitharden. Foto: Waterschap Rijn en IJssel
De gerepareerde persleiding in de Berkel kan onder een tent uitharden. Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Er stroomt weer water richting Zutphen en Warnsveld

ZUTPHEN - De breuk in de persleiding van de zuivelfabrieken van FrieslandCampina, die van Borculo via Lochem naar Zutphen loopt, is gerepareerd. Donderdagmiddag 15 november is de persleiding op een gecontroleerde manier in gebruik genomen. De komende periode blijft het Waterschap Rijn en IJssel het transport door de persleiding intensief in de gaten houden.

Het Waterschap is begonnen met het opruimen van de locatie waar de breuk in de persleiding zat. Ook de locatie van de omleiding wordt schoongemaakt. Achtergebleven restanten van het restwater worden verwijderd. De locaties worden weer aangevuld met grond. Ook worden voorbereidingen getroffen voor het schoonmaken van het geïsoleerde deel van de Berkel (bij stuw Hoge Weide). Dit afgesloten gedeelte van de Berkel werd tot en met donderdagochtend gebruikt als transportmiddel van het restwater naar het baggerdepot. Om dit stukje van de Berkel te kunnen herstellen is vrijdag 16 november een tijdelijke dam geplaatst ten westen van de provinciale weg N346.

Herstel waterkwaliteit
Het herstel van de waterkwaliteit van de Berkel zet door. De zuurstofconcentraties nemen weer toe en het waterpeil in Zutphen zal de komende dagen weer stijgen tot normale waarden. Dankzij de hengelsportfederatie en visverenigingen zijn in totaal tienduizenden vissen gered

Waterschap Rijn en IJssel heeft zaterdag 17 november stuw Warken en de inlaat Onderlaatse Laak tussen bij de Berkel weer open gezet. Het water hier in de Berkel heeft weer voldoende kwaliteit om door te kunnen stromen in de richting van Warnsveld en Zutphen. De zuurstofplaten, die woensdag bij stuw Besselink (Almen) geplaatst zijn, doen hun werk. Daarnaast is er een extra pomp geplaatst aan het Twentekanaal bij de inlaat Ehzerlaak zodat er meer zuurstofrijk water in de Berkel wordt gepompt. Het heeft er toe geleid dat het water weer van acceptabele kwaliteit is.

Wat eraan vooraf ging
Door een breuk in de persleiding belandde restwater van de zuivelfabrieken van FrieslandCampina in de rivier de Berkel. Waterschap Rijn en IJssel heeft om de breuk te repareren het restwater omgeleid naar een baggerdepot. De melkresten veroorzaakten namelijk zuurstofgebrek in de rivier, met vele dode vissen tot gevolg. Er vindt op dit moment onderzoek plaats naar de vervuiling van bodem, oevers en water. Aan de hand van de uitkomsten worden zo snel en zorgvuldig mogelijk passende maatregelen genomen.

Wat de oorzaak van de breuk is, wordt onderzocht door ingenieursbureau Tebodin. De resultaten van dit onderzoek zullen nog even op zich laten wachten.