Watertoevoer naar Zutphen is bij Warken dichtgezet

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Over een traject van ongeveer vier kilometer benedenstrooms van de breuk (tot net voor Almen) zijn tot nu toe veel dode vissen en vissen in nood aangetroffen. Volgens het Waterschap gaat het in totaal om duizenden grote en kleine vissen. "De samenstelling van het restwater bestaat uit melkresten en reinigingsmiddelen. Vooral de eiwitten uit de melkresten zorgen voor de vissterfte," zegt het Waterschap. Beroepsvissers en sportvissers hebben reddingsacties uitgevoerd om zoveel mogelijk vissen uit het vervuilde water te halen en op veilige plekken uit te zetten.

Waterpeil zal dalen
Om er zeker van te zijn dat er niet alsnog vervuild water in het stadswater in Zutphen terecht komt is de watertoevoer naar Zutphen bij Warken dichtgezet. De waterpeilen van de watergangen in en rondom Zutphen zullen hierdoor dalen. "We houden het waterpeil goed in de gaten. Indien nodig treffen we maatregelen," zegt wethouder De Jonge van de gemeente Zutphen. Het vervuilde water bevindt zich volgens het Waterschap nu ter hoogte van stuwvak Besselink. Het Waterschap heeft daar waterbeluchtingsplaten geplaatst die zullen zorgen voor extra zuurstof. De gemeten zuurstofconcentraties in het Berkelwater zijn volgens het Waterschap weer stijgende.


Wijn proeven voor de Bachbijbel

ZUTPHEN - Op zondagmiddag 18 november organiseert ze voor de tweede keer de wijnproeverij in de Walburgiskerk. Met als doel de Bachbijbel aan de Walburgiskerk te kunnen schenken. Na de eerste wijnproeverij in 2017 heeft deze Rotaryclub de helft van het aankoopbedrag geschonken. Dit jaar wil Rio aan de IJssel graag het resterende deel schenken. De Bachbijbel is tijdens de wijnproeverij al te bewonderen.

Johann Sebastian Bach was een gelovig man en haalde veel inspiratie uit de Bijbel. Een groot deel van de teksten die hij op muziek zette, komt rechtstreeks uit de Bijbel die op zijn werktafel lag. Zijn Bijbelboeken zijn bewaard gebleven en werden in 1934 ontdekt door een Amerikaanse predikant. Van deze drie boekwerken is een speciale heruitgave gemaakt, een volledige getrouwe kopie compleet met alle onderstrepingen en aantekeningen van Bach.

Tijdens de wijnproeverij zijn er meer dan 70 wijnen onbeperkt te proeven: witte wijn, rode wijn, mousserende wijn, dessertwijn en port. Er zijn sommeliers aanwezig om uitleg over de wijnen te geven. Lekkere hapjes, muziek en gezelligheid in een verwarmde kerk maken de middag compleet. Dit kost 15 euro per persoon en 25 euro per twee kaarten. Kaarten zijn te koop via www.rioaandeijssel.nl of aan de deur.


Wie was Maria van Gelre?

ZUTPHEN - Maria van Gelre heeft een belangrijke rol gespeeld in de Gelderse geschiedenis . Het Cultuur Historisch Platform Zutphen heeft het initiatief genomen om een lezing over het leven van Maria van Gelre te organiseren op dinsdagavond 20 november om 19.30 uur in het Koelhuis in Zutphen.

Jeanne van der Stappen (drs. cultuurwetenschappen) neemt de aanwezigen tijdens haar voordracht mee in de context van die tijd met de politieke verwikkelingen aan het machtige hof van de Hertogen van Gelre en de Graven van Zutphen.

Entree: 10 euro. Aanmelden (verplicht) via de website van het platform of door een mail te sturen.


cultuurplatformzutphen.nl/lezing-maria-van-gelre

info@cultuurplatformzutphen.nl


Knutselen en kletsen op zondag

ZUTPHEN - Tijdens de komende Zin in Zondag van Odensehuis Zutphen op 18 november om 14.30 uur (tot 16.30 uur) aan de Tengnagelshoek 6 is er de mogelijkheid om een lichthouder te maken. Zijdevloei papier, kunstenaar Hundertwasser, waxinelichtjes is hiervoor aanwezig. Maar alleen praten met een kopje thee en wat lekkers is ook mogelijk. Aanmelden niet nodig.


Muzikaal gezelschap brengt lichte en klassieke muziek

EEFDE - Het maandelijkse koffieconcert om 11.30 uur in de Ontmoetingskerk in Eefde aan de Schurinklaan 1 wordt op 18 november gegeven door het vocaal ensemble 'Maat 5'.

Het muzikaal gezelschap wordt gevormd door de zangeressen en zangers Bianca Procée, Marieke Makkink, Annegaaike Leopold, Floris Ruiterkamp en Henk van Zeijts. Ze zingen een programma zonder begeleiding met zowel lichte als klassieke muziek. Soms luchtig en vrolijk, soms tot nadenken stemmend; Van Dowland, Purcell en Attaignant tot Spinvis en Daniel Lohues. Op het programma staat onder meer 'Fine snacks for ladies' van John Dowland, 'Ein kleiner hübscher Vogel' van Johannes Brahms en 'Op ´t platteland' van Daniel Lohues.

Er is een collecte bij de uitgang.